Tvillingarna från Nagu brinner för orientering – ”Det är roligt att träna och tävla!”

Två killar som hoppar högt upp i luften.
Elton och Elliot Palmroos siktar mot toppen och vet att det kräver mycket arbete.

Elton och Elliot Palmroos provade på att orientera första gången under coronapandemin. Nu tränar de flera gånger i veckan och gillar att tävla. Men vad önskar de sportiga pojkarna av jultomten?

Familjen Palmroos hem i Nagu har vacker utsikt över havet och det är nära till stranden. Men det är inte vattensport som familjens yngre söner Elton och Elliot Palmroos, 13 år, brinner för. Nej, helst snör de på sig orienteringsskorna och springer ut i skogen. Det gör de också för PK:s reporter idag då det blir fråga om att ta bilder för tidningsreportaget. Skogen börjar alldeles vid husknuten och bröderna springer vant i snön och på de hala klipporna. Elliot har tidigare idag redan hunnit med orienteringsträning i Pargas, medan Elton varit tvungen att vila sina knän som bråkat lite. Något som han säger att han troligen växer ur.

– Idag orienterade vi på Vepobergen i Pargas i en timme. Vi använder orienteringsskor så de hala klipporna är inga problem, berättar Elliot som skjutsats till Pargas av pappa Jim Karlsson.

Började under pandemin

Elton och Elliot har tränat och tävlat i orientering i Pargas IF:s färger snart tre år. De berättar att de prövade på att orientera på en så kallad motionsbana första gången under pandemin. Efter att restriktionerna lättade deltog de i en orienteringskurs i Pargas. Elton och Elliot säger att uppmuntran att börja tävla i orientering kom från familjen Nymalm.

– Sören Nymalm har hjälpt oss med orienteringstekniken, till exempel hur man ska använda kompassen och hålla kursen. Man ska kolla på kartan mera än man gör och veta hela tiden var man är, säger Elton.

Gemenskap på läger

Elton och Elliot deltar bägge i Pargas IF:s träningar och utöver det tränar de själva så mycket de kan. De har ett hemmagym där de kan träna styrka med skivstång. Därtill blir det många rundor med bil till fastlandet för att delta i träningar och tävlingar. Under hösten har Elton och Elliot också deltagit i läger – I september åkte de till exempel till Norrvalla för att delta i idrottens skolläger i orientering.

– Där jobbade vi tre timmar med skoluppgifter och hade tre träningar dagligen. Vi är också med i Finlandssvenska orienteringsförbundets ungdomsgrupp. Det bästa med läger är att man får träna så mycket och vara med andra, säger Elliot om den viktiga gemenskapen.

– Det är roligt att vara på läger, men den långa vägen dit är inte så rolig, säger Elton.

Två pojkar ute på vintern framför havet.
Elton (t.v.) och Elliot Palmroos önskar bara mjuka paket till jul – mest träningskläder.

Pojkarna gillar att träna, men de säger att det också är mycket tävlingssugna.

– De viktigaste tävlingarna för mig i år har varit FSO-mästerskapen i Raseborg och Valtakunnallinen kompassi-tapahtuma i Hyvinge i augusti. Också Nuorten Jukola under samma veckoslut var roligt för då var det mycket stiglöpning, säger Elliot.

– Den roligaste tävlingen tycker jag var Fin5 i juni och FSO-mästerskapen. FSO-mästerskapen därför att man träffar alla finlandssvenska orienteringskompisar, och Fin5 var kul eftersom man där fick tävla många dagar i följd, säger Elton.

Lika och olika

Även om Elton och Elliot utseendemässigt ser lika ut är de olika som orienterare.

– Jag gillar då det är mindre snabblöpt och mera fokus på orienteringen. Det är roligt att använda sin hjärna lite också, säger Elton.
– Sprint är min favorit och då orienterar man alltid i stadsterräng på lite kortare banor. Jag tycker om då det är hög fart. Jag tränar och tävlar också i friidrott, både löpgrenar och häck, säger Elliot som gillar att spurta.

Två pojkar springer på vintern i skogen.
Ute i alla väder och i all terräng. på vintern tränar pojkarna också mycket skidåkning.

Det är inte alltid det går vägen i tävlingssammanhang, och Elton säger att det händer att de bommar rejält ibland.

– Förut blev jag arg, men nu tänker jag mer positivt att man kan lära sig något av det. Om jag bommar mycket på någon kontroll så tar jag det med ett skratt.

Även om pojkarna inte orienterat så länge så tar de sin gren på stort allvar och målet är klart. De vill nå toppen i Finland även om de är medvetna om att det krävs mycket för att komma dit.

Pappa löper ultralopp

Det var inte bara Elton och Elliot som började träna mer under coronapandemin – deras pappa Jim Karlsson började träna ultralöpning och tävlar nu på riktigt långa sträckor. Enligt pojkarna tränar de inte tillsammans med honom – han springer ju så mycket längre än de gör. Men nu på vintern tränar de mycket skidor eftersom det är roligt och ett bra komplement till orienteringen. På onsdag bär det således av på skidläger till Vuokattis branta backar och där ska de vistas fram till andra advent.

Det ska vara roligt

Men hur ser pojkarnas mamma på pojkarnas tränande?

– Jag försöker hålla fast vid bra rutiner kring sömn och mat. Tränandet sköter de själva, men jag bär hem matkassarna, säger Petra Palmroos med ett skratt.

– Viktigt är att sportandet ska vara roligt. De tar själva initiativet till det de vill göra och som förälder så får man stå för logistiken. De har nog ärvt tävlingsintresset av oss båda föräldrar!

Julen ska familjen Palmroos fira hemma i Nagu. Elton och Elliot har inga stora krav på jultomten, de kommer knappt på några julklappsönskemål.

– Mest önskar jag sportkläder och skor, säger Elton, och Elliot tillägger efter en stunds funderande att han önskar sig skidhandskar.

Elton och Elliot Palmroos, 13 år

  • Bor: på Ernholm i Nagu, går i klass 7 i Kyrkbackens skola.
  • Familj: Pappa Jim Karlsson, mamma Petra Palmroos, storebror Artimus och två katter.
  • Grenar: orientering, men båda åker också skidor som komplement. Elliot har också tränat friidrott sedan han var 7 år gammal.
  • Förening: Pargas IF
  • Bästa individuella prestation hittills: Elliots guld i FSOM:s långdistans 2023 och Eltons brons i Fin5:s medeldistans 2023.
  • Fritid: tränar, umgås med vänner på Lyan i Nagu

Tuuli Meriläinen
tuuli.merilainen@aumedia.fi

Var först att kommentera

Kommentarer

Alla som kommenterar PK:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Underteckna kommentaren med både ditt för- och efternamn, tack.


*