Ukrainsk teater besöker Pargas

Tre skådespelare sitter vid ett bord.
På lördag besöker Suomen ukrainalainen teatteri Pargas med pjäsen Lainsuojattomat (Zona).

Lördagen den 6 april blir det teater av det lite mer ovanliga slaget då Suomen ukrainalainen teatteri spelar en tragikomisk pjäs om en familj som pinas av mörka krafter.

Om man får tro regissör och teaterledare Igor Frei kommer åskådarna att uppleva stora känslor då Suomen ukrainalainen teatteri uppför pjäsen Lainsuojattomat i PIUG på lördag.

Pjäsen handlar om en familj som bor i den förbjudna zonen kring kärnkraftverket Tjernobyl. Till familjen hör den 86-åriga mormodern Prisja vars tunga livserfarenheter blandas med barnslig rakhet och illvillig uppförande, hennes dotter Slava som är utmattad och vars käraste minnen härstammar från barndomen under Sovjettiden samt den något enkla dottersonen Vovchik.
De bor i den vilda naturen, utan el, butiker och andra bekvämligheter från vår moderna tid.

Även om familjen borde vara skyddad från nutidens aggressiva attacker så finns det krafter bakom gränsen som vill blanda sig i eremiternas liv. Pjäsen är humoristisk men också mycket sorglig.

– I pjäsen visar vi hur en ukrainsk familj bor, men också hur de här människorna ser på sitt land och byråkratin. Skådespelarna ska sjunga gamla sånger, läsa upp dikter och använda autentiska kläder. Vi har satt mycket tid på att skaffa autentisk rekvisita, bland annat har vi köpt in riktigt gamla blusar från Ukraina, säger Frei.

Krig blev startskottet

2014 bryter kriget i östra Ukraina ut, och samma år grundar Suomen ukrainalaisten yhdistys och Frei Suomen ukrainalainen teatteri.
Frei leder teatern och är dess konstnärliga ledare. De över 30 skådespelarna i åldrarna 17 till 70 år är alla amatörer men regissören, körledaren, koreograferna, kostymörerna och översättarna är proffs.
Då man tar med teaterkören och den ukrainska barnteatern Maski har teatern cirka 90 deltagare.

– Målet med teatern var att få fram sanningen om kriget i Ukraina till det finska folket. Med den första pjäsen Maidanin päiväkirjat av Natalia Vorozjbit var vi på turné i Estland, Finland och de övriga nordiska länderna. Vi vill ändå inte föra fram något starkt politiskt budskap. Varje människa har sin egen front.

Uppträtt i många filmer

Frei berättar att teatern och kören har fördubblat deltagarantalet på tv år, något som givetvis har berott på det stora antalet flyktingar från Ukraina.
Barnteatern Maski säjer precis som vuxenteatern biljetter och har i år två premiärer, vuxenteatern har tre.

– Många mycket talangfulla människor har anlänt till teatern och de bjuder i sin tur in fler människor.

Frei har själv studerat teater på högskolan i Kiev. Han bott i Finland i 23 år, arbetar som professionell skådespelare och är prisbelönt regissör. Han har uppträtt i sex finska filmer.

Hoppas på understöd

Han jobbar gratis för teatern. Hans huvudsakliga arbetsplats finns på en flyktingcentral i Helsingfors.
Han sticker inte under stol med att han är bitter på att Suomen ukrainalainen teatteri ännu aldrig fått något ekonomiskt bidrag från stiftelser eller andra instanser.
Ibland har han själv skjutit till pengar för att få det att gå ihop.

– Teaterns största problem är finansieringen. Vi har i tio år sökt om finansiering, men fått noll euro. Samtidigt har den ryska teaterföreningen fått understöd många gånger, det känns orättvist!

Finsk textning

Föreställningarna ses, åtminstone än så länge, av fler ukrainare än finländare. Skådespelarna talar ukrainska, men föreställningarna har finsk textning.

Frei säger att han är oerhört tacksam för att Finland hjälper Ukraina och han jobbar gärna för att många finländare ska kunna njuta av föreställningarna, på båda språken.

– Om Svenska kulturfonden ger teatern ett bidrag kan vi översätta den till svenska också.
Bo och Natalia Andér tolkade från ukrainska till svenska då PK intervjuade Igor Frei.

Tuuli Meriläinen
tuuli.merilainen@aumedia.fi

Lainsuojattomat (Zona)

  • Regi: Igor Frei
  • Lördagen den 6 april klockan 17.00 i Kultursalen i PIUG i Pargas.
  • I rollerna: Natalka Shevchuk, Olena Skorohod, Hennadi Naumov, Denis Pertsev och Kostantin Lazepka
  • Dikter av Juri Izdrykin, Pavlo Arien och Vlad Gryzunin läses upp av Ostap Stupka och Igor Frei. Skådespelarna talar ukrainska, finsk textning.
  • Åldersgräns 18 år.

Var först att kommentera

Kommentarer

Alla som kommenterar PK:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Underteckna kommentaren med både ditt för- och efternamn, tack.


*