Unga killar först med Poom-bälte

Självförsvar. En del av bältesprovet gick ut på en självförsvarsuppvisning, här Adam Fjällström till vänster och Kristoffer Lindholm till höger. Foto: Monica Fjällström.
Självförsvar. En del av bältesprovet gick ut på en självförsvarsuppvisning, här Adam Fjällström till vänster och Kristoffer Lindholm till höger. Foto: Monica Fjällström.
Pargaskillen Adam Fjällström och Kristoffer Lindholm från S:t Karins representerar båda föreningen Pargas Taekwondo. De två fjortonåringarna är dessutom väldigt duktiga på sin gren, eftersom de förra söndagen avlade sina bältesprov i Nådendal och som första i föreningens historia tilldelades bältesgraden Poom (första graden), vilket motsvarar det svarta bältet – men i juniortappning. Under 15-åringar kan nämligen inte tilldelas svart bälte.
– Vi började med taekwondo våren 2011, så vi har varit med i fyra och ett halvt år, berättar Fjällström.
Utvecklingen har varit snabb, men trots det intygar båda killarna att de fortfarande tycker precis lika mycket – om inte mera – om grenen nu än då de började.
– Det har faktiskt gått ganska snabbt framåt, det brukar oftast ta längre innan man når den här nivån, medger Lindholm.

Det har faktiskt gått ganska snabbt framåt …
Kristoffer Lindholm

Bältesprovet som gick av stapeln i Marjamäen koulu i Nådendal bestod av tre olika delar: sparkar, en självförsvarsuppvisning samt poomsae-serier. Poomsae betyder mönster och i taekwondosammanhang en serie rörelser som ska utföras korrekt. Poomsae har utvecklats till en tävlingsform i sig vid sidan om den mer allmänt kända fullkontaktsparringen som också är den form som man tävlar i vid OS.
– Det var sammanlagt ett tjugotal personer som deltog i bältesprovet i Nådendal och det hela tog ungefär tre timmar, berättar Lindholm.
Båda killarna är nöjda med hur det gick – och naturligtvis stolta över sin nya bältesgrad.
Bedömningen är antingen godkänd eller icke-godkänd, några vitsord eller stilpoäng delas inte ut.
– För vår självförsvarsshow fick vi positiv feedback av tränarna, berättar killarna.
Någon desto klarare målsättning har killarna inte ännu i alla fall.
– Det är nog bara att fortsätta träna aktivt som gäller. Det är fortfarande lika roligt att träna som då vi började och vi har ett bra gäng här, säger Fjällström.
Föreningen har omkring 40 medlemmar, varav ett tjugotal i taget – män och kvinnor, unga och äldre – brukar delta i träningspassen i Manegen.
Pargas Taekwondo som förening har 26 år på nacken och är med i ett föreningssamarbete som går under namnet Skärgårdens Taekwondo Park med verksamhet i Reso, Lemo, Tövsala, Gustavs, Pargas och Nagu.
Den 5 december arrangerar föreningen sin genom tiderna största tävling då PIUG står värd för ligafinalen. Man väntar sig mellan 500 och 600 deltagare samt stödtrupper från södra Finland ända från Lovisa i öst till Tammerfors och Jyväskylä i norr. På fredag riggas allting klart i PIUG, på lördag tävlas det och på söndag rivs det hela.
Ett av dragplåstren vid tävlingarna är 18-åriga Frans Salmi som studerar i Åbo. Han vann i somras EM för under 30-åringar i poomsae då han för första gången deltog i vuxenserierna.
– Vi har deltagare ända från sexåringar upp till seniorer, både toppar och amatörer, som kommer till Pargas på lördag. Vi har också en internationell domare från Norge på kommande, säger föreningens ordförande och tävlingsansvariga Ari Lindroos, själv internationell domare och nyss hemkommen från U21-EM i Rumänien.
Sparkar utgör en väsentlig del i grenen, både i match- och poomsae-sammanhang, här ett smakprov:

Mikael Heinrichs
050 306 2004/mikael.heinrichs@aumedia.fi