Ungdomsledarna rör sig bland de unga i sommar

yngre man och kvinna framför skotrar
Ungdomsledarna Joel Kronqvist och Anna Loukonen rör sig mer på stan den här sommaren. Foto: Carina Holm

Stadens ungdomsledare Anna Loukonen och Joel Kronqvist kommer att röra sig mer än tidigare ute på stan bland de unga i sommar.

– Det är första gången som vi gör mera systematiskt fältarbete, säger de.

Också tidigare har ungdomsledarna varit ute på skolavslutningen och forneldskvällen. I sommar blir det oftare.

– Vi kommer att vara ute på kvällar och veckoslut. Vi rör oss också i skärgårdsdelarna och har redan blivit ombedda att komma till Iniö nån kväll. Vi kommer att meddela på till exempel Instagram var vi är och ungdomarna får gärna komma med önskemål om var vi kunde vara.

Redan i maj har de varit ute på stan på onsdagskvällarna.

– Så fort vädret blir fint töms ungdomsgårdarna och de unga är mer utomhus med sina kompisar. Ofta får ungdomar kritik för att de bara hänger någonstans men för dem är det viktigt och mer än bara hängande. Samtidigt får man förstås inte störa andra eller förstöra något.

Fler vuxna skulle behövas ute på stan

Ungdomsledarna skulle gärna se fler vuxna på stan på sommarkvällar och sena veckoslutskvällar, så att de inte är de enda vuxna ute.

– När vi började vara ute på skolavslutningskvällen märkte man att det var något nytt för de unga, att det fanns vuxna på stan. Vi finns där för dem och nu vet de att vi är ute för att hjälpa dem. Vi brukar till exempel ha vattenflaskor med oss, som vi delar ut om någon behöver. Är det något kan ungdomarna rycka oss i ärmen.

Ungdomsledarna är varken ordningsvakter eller myndighetspersoner, utan ungdomsarbetare, betonar de.

– Det är vår roll och vår utgångspunkt i allt vårt arbete. Vi ser och hör och finns på plats. Vi kan prata med ungdomarna om de vill eller bara säga hej. Men huvudansvaret för de unga ligger på föräldrarna.

kvinna och man framför ungdomsgårdshus
Ungdomsledarna Anna Loukonen och Joel Kronqvist. Foto: Carina Holm

Var snälla och fatta smarta beslut

Till ungdomarna säger Anna Loukonen, som hon brukar säga:

– Var snälla och fatta smarta beslut! Jag hoppas att ungdomarna kan njuta av sommaren och av att de är unga. De har haft ett tufft år där de bara har fått anpassa sig till att allt har flyttat till nätet. Jag hoppas att vi vuxna kan förstå dem och låta dem få vara unga!

Carina Holm
carina.holm@aumedia.fi

Var först att kommentera

Kommentarer

Alla som kommenterar PK:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Underteckna kommentaren med både ditt för- och efternamn, tack.


*