Ungt lag med många möjligheter

Redo för spel. Piffens damer inleder division 2 borta på söndag. Bakre raden fr.v. Noora Oivanen, Jutta Virtanen, Jennifer Dahla. Mitten Jemina Leino, Hanna-Kaisa Sundqvist, Emmy Strömborg, Hanna Kuusinen. Nere Rebecka Kjellman, Malin Wahtera, Henrietta Helander, Elvira Rapo och Sanni Vasama. Foto: Mikael Heinrichs.
Redo för spel. Piffens damer inleder division 2 borta på söndag. Bakre raden fr.v. Noora Oivanen, Jutta Virtanen, Jennifer Dahla. Mitten Jemina Leino, Hanna-Kaisa Sundqvist, Emmy Strömborg, Hanna Kuusinen. Nere Rebecka Kjellman, Malin Wahtera, Henrietta Helander, Elvira Rapo och Sanni Vasama. Foto: Mikael Heinrichs.
Piffens damer är tillbaka i bollförbundets damtvåa efter tre säsonger i Åbotrean. Trots det blir det rätt många matcher i närregionen då tre av motståndarna kommer från Åbo. De längsta resorna går till Tammerforstrakten, Tavastehus och Björneborg.
En annan nyhet är det samarbetsavtal som ligalaget Åland United och Pargas IF skrev på i december. Samarbetsavtalet gäller i första hand unga spelare, som på så vis får spela värdefulla matcher. Det mera naturliga samarbetet ”på hemmaplan” med IFK Mariehamn gick inte att förverkliga, eftersom IFK spelar i de svenska serierna.
Fem åländska spelare, däribland systrarna Olivia och Isabella Mattsson, finns registrerade för båda föreningarna hos bollförbundet. Men exakt hur mycket de kommer att medverka återstår att se.
– Där finns ju några bekanta spelare i systrarna Mattsson och tre andra unga tjejer som kan hjälpa oss i vissa matcher. De har redan träffat laget under försäsongen så det handlar inte om helt främmande ansikten, men faktum är att Åland också har en rätt tunn trupp med bara 17 spelare. Vi får se hur det i praktiken kommer att fungera, säger Piffens tränare Kari Oivanen som nu inleder sin fjärde säsong med laget.
Se hela videointervjun (på finska) som producerats som ett samarbete mellan Piffen TV och PK:

Rent logistiskt ser det ut att vara möjligt att kombinera åländskornas bortamatcher med Piffenmatcher under veckosluten åtminstone under den första halvan av säsongen, men hur det blir längre fram är omöjligt att förutspå. Dessutom delas damligan upp i övre och nedre slutserier i slutet av augusti beroende på framgång.
– Vi har också ett slags gentlemannaöverenskommelse med TPS om att vissa spelare som blir utan speltid kan få spela med oss enligt tidsbundna övergångar. Men något regelrätt samarbetsavtal har vi inte med dem längre, säger Oivanen.
För flera av de yngre spelarna i laget blir det dessutom aktuellt med B-flickornas division 1-spel i ett gemensamt flicklag som Pyrkivä och KaaPo har hand om. Brist på matcher blir det med andra ord inte för de spelare som vill framåt.
– Vi har sex flickor som är i B-flicksåldern och har tränat en gång i veckan med Pyrkivä och spelar i det gemensamma laget. Det har verkat vara ett lyckat arrangemang, säger Oivanen.
Laget är ungt och serienivån ny för många, men Oivanen tror ändå att Piffen har alla chanser att klara sig hyfsat bra.

PIF damer 2016:

  • Målvakter: 1. Henrietta Helander, 22. Ann-Sofie Gripenberg (ÅU).
  • Utespelare: 2. Elvira Rapo, 3. Malin Wahtera, 4. Maja Lindqvist (ÅU), 5. Emmy Strömborg, 6. Henrika Ranta-aho, 7. Tanja Hautaviita, 8. Jemina Leino, 9. Isabella Mattsson (ÅU), 10. Rebecka Kjellman, 11. Jennifer Dahla, 12. Olivia Mattsson (ÅU), 13. Jutta Virtanen, 14. Karoliina Keskinen, 15. Sanni Vasama, 16. Malin Sjöblom, 17. Michelle Ekholm, 18. Sofia Lindström (ÅU), 19. Hanna-Kaisa Sundqvist, 20. Hanna Kuusinen, 21. Noora Oivanen.
  • Tränare: Kari Oivanen (I), Arto Huhta (II).
  • Service: Sven Lindblom.

– Det jag såg av damtvåan i fjol i Åbotrakten förstärkte mitt intryck om att skillnaden mellan treans topplag och tvåan inte är så stor. Trots att vi den här vintern kanske haft aningen färre spelare på träningspassen har omständigheterna tack vare PIF-Center gjort att kvaliteten varit bättre, säger han.
Piffens damer inleder med bortamatch på söndag mot Turun Weikots andralag medan hemmapremiären står i tur den 7 maj mot ÅIFK i säsongens första seriederby på Aktia Arena.
Mikael Heinrichs
050 306 2004/mikael.heinrichs@aumedia.fi