Unik privat samling instrument i Tennby

 
ErikTornqvistwebb
I Erik Törnqvists lägenhet i Tennby finns en unik samling instrument. Här finns dragspel i otaliga modeller, gitarrer, fioler, elorglar och sällsynta instrument som en panflöjt och en indisk sitar.
– Det är sådant som har kommit emot genom åren. Allt som jag har tyckt att är intressant har jag köpt, säger Törnqvist som har sysslat med sång och musik på hobbybasis under hela sitt liv.
Totalt finns drygt 50 instrument i hans samling. Han har ca 25 dragspel, varav de flesta är antika. Här finns italienska modeller, Manfrini, Guerini, Verona och Marinucci är bara några av de otaliga märken han har samlat på sig under åren. Där finns ett av det finska märket Kaiutar och ett svenskt Hagström samt några ryska modeller.
– Ingen vill ha ryska dragspel här i Finland, men de är faktiskt bättre än sitt rykte. Här i Finland är det de italienska dragspelsmodellerna man vill ha, berättar Törnqvist.
Av de finska märket Kaiutar finns det så få kvar att de anses vara antika.
– Allt som jag har är till salu, förutom den här, säger Törnqvist och plockar fram ett snitsigt pianodragspel av märket Mozarta.
– Ingen har sett något liknande. Det är nog ganska gammalt men jag vet inte från vilket år det kan vara. Det har svängda tangenter, det är det enda dragspel med svängda tangenter jag har sett.
Och Törnqvist har sett många dragspel i sitt liv. Han har vuxit upp med dragspelsmusik eftersom hans äldsta bror spelade dragspel hemma redan när Törnqvist var riktigt liten.
– Efter kriget var det förbjudet att ordna dans så folk samlades hemma hos oss för att lyssna när min bror spelade. Det var fullt av liv och rörelse hemma då. Jag satt på en stol bredvid och sjöng till dragspelsmusiken fast jag bara var en liten pojke då. Vi spelade bland annat dansmusik från 1920-talet. Fast själv har jag mest reparerat dragspel, inte spelat så mycket på dem. Jag satt och tittade på när min bror reparerade dem och jag tyckte det var så intressant att jag fortsatte med det. Jag brukar jämföra det med att det är som när en kirurg öppnar en människa, han vet inte vad han ska hitta där. Jag vet inte heller vad jag ska hitta när jag öppnar ett dragspel, där kan finnas lösa skruvar eller nästan vad som helst.
I vardagsrummet står en fin gammal indisk sitar.
– Det finns nog inte många sådana i landet. Den här har jag inte ens försökt stämma, för jag förstår mig inte på den, skrattar Törnqvist. Jag har köpt den på en auktion i Åbo. Den har jag bara som prydnad, den har så fina elfenbensinläggningar. Jag har en annan fin indisk pjäs också, en specialorgel. Den har en bälg under och en bälg bak, jag vet inte hur man ska använda den. Den är från Calcutta, jag misstänker att den här kommit med någon sjökapten.
Törnqvists minsta instrument är ett munspel av märket Hohner. Han har också ett enradigt dragspel av samma märke som troligen är från 1900-talets början. I sovrummet står en kabinettgrammofon, även den från 1900-talets början. Ett annat speciellt instrument är en mandolinliknade sak som hänger på väggen.
– Om man ser på halsen så är det en mandolin, men jag vet faktiskt inte. Den var i bitar när jag fick den, så jag har jobbat mycket med att få ihop den. En bekant trodde att den var från Portugal.
Törnqvist är hemma från Purmo och kom till Åboland för att studera. När han studerade vid Åbo Akademi var han med i Lördagskvartetten och de uppträdde på olika tillställningar, men annars har han bara sysslat med sång och musik som hobby.
– Visst hade jag kunnat göra mer med min samling än vad jag har gjort. Nu på senare år har jag och min pianistvän Ralf Möller uppträtt på äldreboenden och föreningars möten, det skulle jag ha kunnat göra mer under hela livet, funderar Törnqvist. Jag spelar bara till husbehov, helst sjunger jag!
Vad ska du göra med din samling?
– Ingenting! Njuta av den så länge jag lever, svarar Törnqvist med ett skratt. Folk är nog välkomna att komma och titta på mina instrument, det är bara att ta kontakt. Jag tar gärna in sånt som ska repareras och jag byter gärna instrument. Visst har jag satt ner mycket tid på att reparera gamla instrument, men det här gör jag i stället för att sitta och stirra på TV. Det här är ju så intressant!