Upplevelsepark för hundar öppnad i Lielax

Hundonomen” Paula Speer har grundat en upplevelsepark för hundar i Lielax. Parken kan hyras för en eller flera timmar i taget och passar bra för både lek och skolning.

För tre veckor sedan öppnade Paula Speer en upplevelsepark för hundar i Lielax i Pargas. Området kallar hon för Hulivilien touhula (fritt översatt: Spjuvrarnas lekplats) och inom det väl inhägnade området har hon byggt upp olika hinder och tunnlar som aktiverar hundarna och väcker deras nyfikenhet. Parken på 4000 kvadratmeter har fått en flygande start och under de tre första veckorna uppskattar hon att mellan 60 och 100 hundar varit i parken. Intresset har enligt henne varit överväldigande.

– Det finns ett behov av att kunna hyra inhägnade områden med aktivitetsmöjligheter där hundarna kan gå lösa.

Det passar också bra om man till exempel har en hund som är aggressiv mot andra hundar.

Speers bordercollies Hulivili, Win och Oliver börjar genast kämpa om de olika leksakerna när de får komma ut ur bilen, och de hänger i tuggleksakerna som Speer hängt upp i de gamla fotbollsmålen.

På området finns också bland annat balansleksaker, stubbar och stockar att klättra på, gamla däck som aktiverar hundens nyfikenhet och en så kallad valptunnel med olika underlag och hängande lock som ska vänja hunden vid nya intryck.

Speer har jobbat med hundar i över 20 år. Hon håller föredrag och valpkurser, kurser i lydnad, ”nose works” det vill säga arbete för nosen, och jobbar med problemhundar. Hon är utbildad hundonom (på finska koiranomi) vilket betyder att hon har mångsidig kunskap om hundskolning och hundhantering. Hon skolar också nya hundonomer, en utbildning som tar 1,5 år att slutföra.
– Området har ett lås på porten för att den som hyr området ska få vara i fred under den bokade tiden, som kan vara allt från en till flera timmar.

Att hyra banan kostar, beroende på antalet hundar, mellan 10 och 25 euro per timme.
Speer hyr området av Paraisten nuorisoseura, och ordförande Pertti Moberg berättar att det på området tidigare funnits både en dansbana och en fotbollsplan. Han är nöjd att området åter kommer till användning.

– Tyvärr har jag varit tvungen att göra en polisanmälan på grund av ofog i parken, bland annat har ett skyddstak förstörts. Men nu har jag kameraövervakning på området så jag kan se om någon kommer in, säger Speer.

Dagens första kunder är Kaisa Jokela från Lundo och Sari Arponen från Åbo. Arponens schäfer Ansa och Jokelas hovawart Urho är bästa vänner. De ska förhoppningsvis en dag godkännas som räddningshundar som kan vara med och leta efter försvunna personer. För Jokela och Arponen var det inget problem att köra så långt för att komma till parken.
– Vi kom av ren nyfikenhet och är intresserade av de aktiverande grejerna i parken. Det är trevligt med ett inhägnat område så att man inte hela tiden behöver passa på hundarna, säger Arponen.

Tuuli Meriläinen
Tuuli.merilainen@aumedia.fi

Var först att kommentera

Kommentarer

Alla som kommenterar PK:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Underteckna kommentaren med både ditt för- och efternamn, tack.


*