Utö presenteras i bokform

Utö i mitt hjärta. Eija och Seppo Nurmio hann under sina tre år som Utöbor knyta band till både ön och öborna som räcker livet ut. Foto: Mikael Heinrichs
Utö i mitt hjärta. Eija och Seppo Nurmio hann under sina tre år som Utöbor knyta band till både ön och öborna som räcker livet ut. Foto: Mikael Heinrichs
Tidigare Utöborna Eija och Seppo Nurmio har nyligen publicerat en bok om livet på utskärsön. I veckan presenterade de boken för Pargas finskspråkiga Marthor.
– För ungefär tio år sedan fastnade jag för Utö efter att ha besökt ön flera gånger, berättar Eija Nurmio som bland annat hållit retreatverksamhet på Utö.
Hon arbetade tidigare som diakonissa vid finska församlingen i Vichtis och i samband med pensioneringen började hon tillsammans med maken Seppo Nurmio fundera på alternativet att flytta till Utö.
Kön för att få en hyresbostad på Utö är flera år lång och paret hann köa i ungefär två års tid innan de hösten 2013 fick veta att de får en bostad.
– För oss handlade det långt om att faktiskt helt på riktigt koppla bort från arbetslivets stress i och med pensioneringen. Vi bytte till hemliga telefonnummer och ville få ett slags omstart i livet, säger Seppo.
Redan innan paret flyttade till Utö fick de flera gånger frågan om de faktiskt vet vad de ger sig in på och om de har upplevt alla årstider och vädertyper som Utö erbjuder.
– Då vi svarade att visst har vi sett både höstrusk, stormar, vinter och skapat oss en realistisk bild av livet på Utö, togs vi väl emot av öborna, säger Seppo.
Under ett års tid skrev Eija en månadsvis kolumn i lokaltidningen i Vichtis, där hon berättade om livet i utskären. Det var under kolumnskrivandet som tanken på att föreviga livet på Utö också i bokform föddes.
– Vi hör till den generationen som inte nöjer oss med en blogg eller så på nätet, utan tycker att det ska vara en fysisk bok om det ska vara nånting. Jag kände till ett förlag i Vichtis som efter ett par veckors övervägande tog sig an uppgiften baserat på det skisshäfte jag gav dem, säger Eija.
Boken bjuder på stämningsbilder och aforismliknande visdomsord och tankar kring livet på Utö. Sambandet mellan bilderna och texterna står i fokus. Med boken vill de försöka förmedla en realistisk bild av livet på Utö, där grannsämjan och talkoandan fortfarande – som en förutsättning – lever och mår bra.
– Hela processen med boken tog omkring ett halvår från att välja ut bilder och skriva texter tills vi hade en färdig produkt i handen, säger Eija.
Den finskspråkiga boken Aikaa Utössä publicerades officiellt för två veckor sedan på ”hemmaplan” i Vichtis och den fanns till salu bland annat under bokmässan i Åbo. Boken finns inte för tillfället inne hos den lokala bokhandeln Booklet, men om den efterfrågas beställs den naturligtvis in.
Boken presenterades för de finskspråkiga Marthorna i måndags.
Förresten, varför valde ni att flytta bort från Utö?
– Det var en barnfamilj som ville flytta till ön och vi kände att det på något vis var vår tur att gå vidare och låta det goda kretsloppet gå vidare. Vi hade trots allt vår andra bostad i Vichtis kvar. Men vi kommer garanterat att besöka Utö flitigt också framöver – och retreaten fortsätter också de, säger Eija Nurmio.
Mikael Heinrichs
050 306 2004/mikael.heinrichs@aumedia.fi