Vådan av att vara lucia

Mikael Heinrichs.
Mikael Heinrichs.
Jag blev nästan litet rädd då jag för ungefär en månad sedan fick höra att det ser ut att bli ett utmanande år då det kommer till att hitta luciakandidater i Pargas. Jag tänkte tillbaka på mitt tidigare jobb som redaktör på Hangötidningen, där jag i fjol i dessa tider fick följa med ett oroväckande bekant händelseförlopp.
Det kom inga anmälningar alls den gången i Hangö. Arrangörsföreningen var redan redo att ge upp helt och hållet, medan några tidigare års lucior och tärnor engagerade sig i saken. I samarbete med lokaltidningen och några lokala eldsjälar redde det hela till sist ut sig. Barnen, åldringarna och övriga ortsbor fick njuta av ljusbärerskan i fager, vit skrud trots allt. Det blev luciafest i stadshusets festsal med lokala programinslag, kaffe, saft och bulle. Till och med julgubben hann titta in ett slag. Hellyckat, helt enkelt.
Ni kan tänka er att jag blev litet nervös då läget såg ut som det gjorde också i Pargas i år. Skulle jag bli ”luciapesten” som i egenskap av lokaltidningsreporter två år i rad får se intresset för luciatraditionen falna på två olika orter?
I Hangö som tidigare alltid stoltserat med fem kandidater har antalet varierat kraftigt de senaste fem åren. Allt mellan två och elva anmälda hann det komma in under de år jag arbetade där. Ja, förutom nollan i fjol då.

Kanske vi också borde köra på det konceptet nästa år i PK. Bara vi får ihop tillräckligt många anmälda ska det säkert gå att ordna det också.

En tanke som slog mig redan i fjol var intresset för luciatraditionen över lag. Håller intresset på att dö ut helt och hållet, eller handlar det bara om enstaka svackor?
I Åbo har man under flera år i rad – också i år – fått lov att förlänga anmälningstiden för att få in tillräckligt med kandidater. Är det helt enkelt så att lucia inte är ”i tiden”, eller handlar det som Folkhälsantrion i Pargas tror om en tillfällig svacka?
Genus- och jämställdhetsdebatten i luciasammanhang har varit en het potatis redan i någrå års tid. Får en pojke vara lucia? Måste lucia vara blond eller mörkhårig med långa lockar? Är det hon med flest vänner och störst släkt som alltid väljs? Är det en skönhetstävling eller något helt annat? Sång- och musiktävling? Tävling i politisk korrekthet?
På senare år har tidningar på många håll kört med video- eller ljudklipp där kandidaterna får uppträda istället för de sedvanliga bildgallerierna. Bra så. Kanske vi också borde köra på det konceptet nästa år i PK. Bara vi får ihop tillräckligt många anmälda ska det säkert gå att ordna det också.