Våga chilla galet

Innan, under och efter min studentdag har jag fått frågor om vad jag har för planer inför nästa höst. Först skrämde tanken om ett mellanår, senare skrämde tanken om fortsatta studier.

Jag velade fram och tillbaka och beslöt mig till slut för ett mellanår. Sedan tog jag studenten, den fjärde juni 2022, och idag kunde jag inte vara mer tacksam för de val jag gjort.

Jag är en bland många studenter som tar mellanår efter andra stadiet, alla med sina egna orsaker. Med ett mellanår följer drömmar och planer, vissa har inte några alls och en del gör upp ett fullspäckat schema. Folk reser, jobbar, planerar, upptäcker och tar risker. Det är viktigt att göra precis det man själv vill. Man ska skapa minnen, skaffa erfarenhet och framförallt njuta av livet. Man vet inte när man får möjligheten att göra något liknande igen.

På Statistikcentralens webbsida kan man se statistik på andelen som fortsätter studierna på en högre nivå direkt efter studenten. Enligt statistik (publicerat den 9.12.2021) var det förra året endast 37 procent av studenterna som valde att fortsätta sina studier direkt efter sommarlovet.

Jag tycker att det låter som en liten andel, speciellt med tanke på prestationskulturen vi lever i. Kulturen där man anses som slapp och dålig då man tar pauser. Därför var det inte heller en självklarhet för mig att “skjuta fram” tredje stadiets studier med ett år. Men man ska aldrig glömma att göra val i sitt liv för sin egen skull, bara och endast.

Det skall inte vara familjen, majoriteten eller “ditt gamla du” som bestämmer din framtid; om du inte själv känner samma som dem. Ett mellanår är sällan något man ångrar att man haft, däremot något man ångrar att man inte fått.

Pandemins påverkan må vara uttjatad men faktum är att coronan faktiskt begränsat våra liv något otroligt och gjort så många traditionsenliga saker fallit bort. Vi unga har missat skolresor, utekvällar och annat mänskligt de senaste åren. Ibland känns det som om man måste leva ikapp saker man missat.
Nu ska jag inte göra reklam för mellanår, jättebra om just du vill studera vidare. Man ska göra det som känns bäst för en själv. Känn dig för, dröm utan krav på prestation och framför allt; våga chilla galet.

Caroline Voutilainen
Abi 2022, Pargas svenska gymnasium

Var först att kommentera

Kommentarer

Alla som kommenterar PK:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Underteckna kommentaren med både ditt för- och efternamn, tack.


*