Vägbelysningen på flera Pargasvägar kan släckas

dam som cyklar längs landsväg
Omkrign fjorton kilometer väg i Pargas hotas av nedsläckning. Foto: Carina Holm

Omkring fjorton kilometer av vägarna i Pargas, som i dag har vägbelysning, hotas av mörkläggning. Att släcka vägbelysningen utanför detaljplanerat område är en del av stadens planerade sparåtgärder.

Gäller både statliga och enskilda vägar

I praktiken betyder det att vägar som Muddaisvägen, Vånovägen, Sydmovägen, Kårlaxvägen, Lielaxvägen och Lemlaxvägen samt byalampor i Nagu och Korpo kan släckas för gott.

Också enskilda vägar som sköts av en handfull privata väglag kan förlora sin vägbelysning.

Senast den 10 september får NTM-centralen, som ansvarar för vägsäkerheten på de statliga vägarna, områdesnämnderna och berörda väglag samt bildningssektorn vid Pargas stad ge sina utlåtanden till förslaget.

Försämrad säkerhet

I konsekvensbedömningen av att vägbelysningen försämras konstaterar sektionen för tekniska stödtjänster att det ”leder till sänkt säkerhet för fotgängare och cyklister på berörda vägavsnitt”.

Samhällsingenjör Matias Jensén vid Pargas stad säger att det kan ha betydelse för behovet av skolskjutsar och skolvägens säkerhet om vägbelysningen tas bort.

– Det hjälper ju inte om staden sparar på ett ställe, om det i stället ökar kostnaderna på ett annat. Det är något som måste beaktas i beslutet.

vägskylt och gatlampa
Muddaisvägen är en av vägarna som kan förlora sin vägbelysning. Foto: Carina Holm

Staden vill också veta om de berörda väglagen eller någon annan är intresserade att ta över vägbelysningen.

Om inte, kommer staden att riva de nuvarande lyktstolparna.

Investeringskostnaderna är problemet

Driftskostnaderna för staden för vägbelysningen på de aktuella vägarna är ungefär 30 000 euro per år.

Jensén säger att det är en liten summa i stadens hela driftsbudget.

– Problemet är den investering på 450–500 000 euro som krävs. Många av lamporna är föråldrade kvicksilverarmaturer, som borde bytas ut, men sektionen för tekniska stödtjänster har i april 2018 slagit fast att tyngdpunkten för det ska vara på detaljplaneområden. Det handlar om budgetering. Hur prioriterar man och vad?

Carina Holm
carina.holm@aumedia.fi

2 Kommentarer

  1. Man kan spara med att släcka ljus om natten. Bodde 34 år i Danmark och där var det mörkt kl.00-05.30 men viktiga vägkrys och rondeller var svagt belysta. I Svendborg på Fyn blev lamporna erstattet med med lampor och solenergi. Stora besparelser!!!

  2. Man man börja med att släcka allt belysning i pargas stadshuset på nätterna, eller ?

Kommentarer

Alla som kommenterar PK:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Underteckna kommentaren med både ditt för- och efternamn, tack.


*