Väggarna i Galleria Pictura pryds av hundar och hästar

taclor, konstnär
Ställer ut. Pargasbon Erika Luoto har under fyra års tid ritat olika porträtt av djur och ställer nu ut sina tavlor i Galleria Pictura. Bild. Malin Johansson.

Sedan början av september har Pargas konstklubb Pictura ordnat utställningar i Galleria Pictura på Köpmansgatan 12 i Pargas centrum. Staden har hyrt lokalen och gett den till förfogande till Pictura för två månader och föreningen hyr själv lokalen till slutet av november. Nu under vecka 40 ställer Pargasbon Erika Luoto ut sina konstverk som till största delen består av ritade sällskapsdjur. Till utställningen har Luoto fått låna en stor del av tavlorna från privata hem, eftersom många av dem redan har sålts.

– Här finns sammanlagt 66 tavlor som är utställda, jag är tacksam och överraskad över hur många tavlor jag fick till låns, säger Luoto.

Många djurägare tar kontakt

Det var för fyra år sedan som Luotos ritintresse vaknade och sedan dess har det blivit många hund- och hästteckningar. Luoto berättar att många djurägare tar kontakt och önskar ett porträtt av sitt sällskapsdjur. Främst är det hundar och hästar, men även katter och till och med två hönor finns inramade på väggen. Kunden levererar ett foto till Luoto som hon sedan använder som modell för sina teckningar.

– De första teckningarna gjorde jag enbart med blyertspenna, men nu använder jag mycket pastellpennor i olika färger.

Pastellpennor och -papper

Med pastellpennorna får Luoto vackra färgövergångar och djup i sina teckningar. Till pastellteckningarna används ett speciellt pastellpapper. De flesta ritningar är gjorda på en A4, men även några större tavlor finns utställda.

Kvällsöppet under Kärringkvällen

Utställningen är öppen vardagar klockan 10-17, förutom idag på torsdagen då Galleria Pictura håller kvällsöppet ända till klockan 21 i samband med Kärringkvällen. På lördagen är utställningen öppen klockan 10-14. Fram till slutet av november håller man utställningar i gallerian och i samband med att Julgatan öppnas den 17 november ordnar man ett juljippo på Galleria Pictura. Den sista veckan i november har föreningen dagar för allmänheten, då den som vill får får göra julkort och jultomtar tillsammans med föreningens konstnärer.

Erika Luoto
Ålder: 47
Bor: i Kirjala i Pargas
Familj: man och två söner, två hundar
Aktuell som: ställer ut sina tavlor i Galleria Pictura under vecka 40

Malin Johansson

Var först att kommentera

Kommentarer

Alla som kommenterar PK:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Underteckna kommentaren med både ditt för- och efternamn, tack.


*