Välfärdsområdesvalet kommer – är du redo?

Vården. Nästa år blir på många sätt ett annorlunda år i Pargas stads historia. Det kommer att vara sista året då social- och hälsovården sköts av staden och förberedelser för kommande ändring då allt flyttas till välfärdsområdet i början av år 2023 har redan inletts. Social- och hälsovården kommer då i sin helhet att övergå i Egentliga Finlands välfärdsområde.

Välfärdsområdet bildas av kommunernas social- och hälsovårdsavdelningar, som det finns 28 stycken av, och Kårkulla, KTO och ÅUCS i sin helhet. Cirka 21 000 anställda flyttas över till det nya välfärdsområdet.

I Finland kommer det att finnas 21 olika välfärdsområden plus en speciallösning i Helsingfors. Välfärdsområdena kommer att ha självbestämmanderätt gällande alla beslut som gäller social- och hälsovården samt brand- och räddningsväsendet.

Tidigare har kommuninvånarna valt sina egna förtroendevalda i egna organ. Nu väljs förtroendevalda till välfärdsområdets fullmäktige genom val som sker i januari 2022.

Alla röstberättigade har möjlighet och skyldighet att rösta på sina kandidater i Egentliga Finlands välfärdsområde.

Välfärdsområdets fullmäktige kommer att fastställa budgeten på cirka 1,8 miljarder euro. Pengarna ska räcka exempelvis till grund- och specialsjukvård, munhälsovård, rådgivning och barnskydd, äldreomsorg och brand- och räddningsväsendet.

Fullmäktige kommer i framtiden också att bestämma till exempel var det i fortsättningen finns hälsocentraler och andra vårdplatser i Egentliga Finland. Pengarna till verksamheten kommer från staten men välfärdsområdet bestämmer själv hur de används på området. Därför är det väldigt viktigt att rösta i valet i januari 2022. Redan på valdagen 23.1.2022 väljs alla fullmäktigemedlemmar till välfärdsområdet.

Det kommer att finnas 79 fullmäktigemedlemmar i Egentliga Finlands välfärdsområdes fullmäktige. Fullmäktige i sin tur väljer styrelsen för området och andra organ som nämns i lagen.

Alla partier ställer upp sina egna kandidater och valförfarandet påminner om det som används i riksdagsvalet.

Kandidatlistorna är gemensamma i hela Egentliga Finland men för att få Pargas röst med i beslutfattandet är det viktigt att välja lokalt. Med en SFP-kandidat tryggas tvåspråkig service i framtiden, också lokalt.

Regina Koskinen
SFP i Pargas

Merja Fredriksson
SFP i Korpo
Kandidater i välfärdsområdesvalet

Var först att kommentera

Kommentarer

Alla som kommenterar PK:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Underteckna kommentaren med både ditt för- och efternamn, tack.


*