Valintatalo blir knappast K-affär

Valintatalo i Pargas har fungerat som ombudspost sedan 2012. Arkivfoto: Anja Kuusisto.
Valintatalo i Pargas har fungerat som ombudspost sedan 2012. Arkivfoto: Anja Kuusisto.
Ruokakeskos köp av Suomen Lähikauppa fick i måndags välsignelse av Konkurrens- och konsumentverket med villkoret att sammanlagt 60 Siwa- och Valintataloaffärer, däribland Valintatalo i Pargas, samt Euromarketaffären i Kotka säljs till utomstående. Kedjans övriga affärer omvandlas till K-marketaffärer.
Enligt Konkurrensverkets utredningar hade Suomen Lähikauppa-kedjan sannolikt dukat under inom en nära framtid oberoende av företagsköpet – och inga andra potentiella köpare fanns tillhanda.
Medan man försöker hitta köpare till bland annat Valintatalo i Pargas fortsätter butikerna som hittills. Hur det framöver går med Pins-förmånsprogrammet återstår att se.
Konkurrensverket har inte heller uteslutit S-kedjan som köpare, trots att också de har en mycket dominerande roll inom dagligvaruhandeln.
Valintatalo har fungerat som ombudspost i Pargas sedan maj 2012. Någon förändring på den punkten finns inte i nuläget på kartan.
– Åtminstone tills vidare finns det inga planer på förändringar. Avtalen övergår till den nya ägaren. Beträffande Pargas kommer vi vid behov att kartlägga situationen på nytt då det blir klart i hurudan form butiken i fråga fortsätter, konstaterar Postens nätverkschef Anna Lehtonen.
– Samgångsprocessen börjar först nu i full skala, vilket betyder att planerna klarnar inom den närmaste framtiden. Vår målsättning är att de butiker som blir K-marketar fortfarande erbjuder olika tjänster. De butiker som Konkurrensverket konstaterade att bör säljas fortsätter tills vidare som tidigare och Kesko kan nu börja söka nya ägare. Den nya ägaren förhandlar sedan skilt om vilka tjänster man kommer att erbjuda framöver, konstaterar Keskos kommunikationschef för dagligvaruhandeln Satu Pusa.
Mikael Heinrichs
050 306 2004/mikael.heinrichs@aumedia.fi

  • Läs också: Duopol och centrumutveckling