Vänfamiljer behövs i det nya hemlandet

Familjen Makonga är en aktiv familj som gillar bollspel och musik. För drygt en månad sedan kom de till Pargas från Kongo. Bild: Malin Johansson.

Familjen Makonga sitter och äter lunch tillsammans runt köksbordet då vi anländer – jag tillsammans med tolken Koko Jusufi och MåKu-vännen Marjo Nironen. Det var i början av september som fembarnsfamiljen Makonga anlände till Pargas som kvotflyktingfamilj från Kongo i Afrika.  Barnen Justin 16, Malali 15, Ibrahim 12, Eliya 7 och Tulliya 6 visste ingenting om Finland då de anlände för drygt en månad sedan och pappa Furaha och mamma Babaka Jean instämmer.

– Vi kände inte till Finland och en del saker har överraskat oss. Man får inte tag på matvaror som vi är vana att använda och så är det ganska kallt, säger Babaka Jean.

Familjen använder ett slags majsmjöl, som inte går att få tag på i Pargas, utan man måste åka till Åbo för att införskaffa det. Till exempel är de vana vid att äta en grötliknande rätt som på swahili heter ugali och görs på majsmjöl.

Efter lunchen plockar Furaha fram gitarren och Baba Jean sjunger lite tyst med. Musiken är något som ligger nära deras hjärtan. Samtidigt med familjen Makonga, kom en annan familj till Pargas bestående av pappa, mamma och en tonårsson samt en vuxen dotter, som bor i samma hyreshus med sin ett-åriga bebis, men i en egen lägenhet. Inom en snar framtid kommer ytterligare en liten familj från Kongo att komma till Pargas.

Mångkulturella gruppen MåKu

Inom Röda Korsets Pargasavdelning finns sedan sex år tillbaka en mångkulturell grupp som heter MåKu. Gruppen grundades i början av år 2016 och har ända sedan dess varit mycket aktiv gällande integrationen av invandrare på orten. Till en början hjälpte man främst kvotflyktingar från Syrien, men med tiden har man även hjälpt flyktingar från Irak, Afganistan och Turkiet. Gruppen samarbetar aktivt med staden.

– För att vara en MåKu-vän räcker det med att vara öppen och nyfiken. Man behöver inte ha ett gemensamt språk, utan man kan kommunicera genom att använda kroppsspråk och rita, förklarar Nironen som har fungerat som MåKu-vän i Pargas sedan 1,5 år tillbaka.

Huvudfokus för verksamheten är att stärka inlärningen av det finska språket och där har vänskapsaktiviteterna alltid haft en mycket viktig roll. Det är nu sjätte året i rad som Suomikerho fortsätter, som är en klubb som drivs av nio volontärer, både i Björkhagens skola och i Paraistenseudun koulu.  I klubben stödjer nio volontärer sammanlagt 20 flyktingbarn med deras läxor varje vecka.

Varje vänskap tar form på sitt sätt

Genom att delta i vänskapsverksamheten får man möjlighet att hjälpa dem som flyttat till landet att bli bekanta med det finländska samhället. Vänskapsverksamheten syftar också till att stärka flyktingarnas välbefinnande och öka gemenskapskänslan i det nya hemlandet. Tiden och samvaron som en vän ger kan vara ett ovärderligt stöd för en nykomling.

– Varje vänskap tar form på sitt sätt och i sin egen takt. Man kan träffas varje vecka, eller mer sällan. Man besöker varandras hem och lär känna varandras matkultur till exempel, förklarar Sirkka Koivunen som leder den mångkulturella gruppen.

Det behövs flera vänfamiljer

Det finns för närvarande sju MåKu-vänner. De agerar var och en på sitt sätt som vänner i familjer som kommer från Syrien och Turkiet.  Men fortfarande behövs det flera vänfamiljer som skulle vara intresserade av att hjälpa till i mån av möjlighet.

– Även om det inte finns några regler eller grundläggande riktlinjer för kompisaktiviteter är det ändå bra att förbinda sig att bli vän och gå den vän- och stödkurs som arrangeras av MåKu i höst, lyfter Koivunen fram.

I planerna finns att starta en grundläggande undervisning i det finska språket för de vuxna flyktingarna.  Flyktingarna kommer troligen att delta i finska-kurser i Åbo från och med början av nästa år.

I familjen Makonga har barnen redan hittat en del hobbyer i Pargas som de gillar. Ivrigt letar de var och en fram en boll och berättar, de äldre barnen på engelska, hur de har börjat spelat fotboll tre gånger i veckan och de yngre barnen har hittat handbollen som sin gren. Tillsammans går vi ut på gården och sparkar lite fotboll – ett ypperligt sätt att skapa gemenskap också över språkgränserna.

För mera information: ring Röda Korset 040-6732077.

Malin Johansson

Var först att kommentera

Kommentarer

Alla som kommenterar PK:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Underteckna kommentaren med både ditt för- och efternamn, tack.


*