Vappenjippo för både stora och små i PIUG

Unga skådespelare. Hilda Eriksson (fr.v.), Alina Eriksson och Selma Reuter ska medverka i pjäsen “Welling & Gröth i smeten” som förevisas i PIUG under vappenjippot. Bild: Malin Johansson.

Åbolands Teaterskola, Åbolands Bildkonstskola KonsTila och Sydkustens Ordkonstskola ordnar tillsammans ett vappenjippo i PIUG den första maj.

Det utlovas ett digert program då det för andra året i rad ordnas ett vappenjippo i PIUG på första maj. Det är kulturskolorna Åbolands Teaterskola, Åbolands Bildkonstskola KonsTila och Sydkustens Ordkonstskola som ordnar en rolig och kreativ dag med gratis program för hela familjen.

–  Vårt samarbete kulturskolorna emellan är unikt, säger Paola Fraboni som jobbar som ordkonstlärare vid Sydkustens Ordkonstskola och lyfter fram att man ständigt försöker göra saker tillsammans.

Två pjäser förevisas

Dörrarna öppnas klockan 12 till Kultursalen i PIUG och jippot inleds med kaffeförsäljning. Först ut på scen är 16 unga elever, de flesta från årskurs 1 och 2, från Sydkustens Ordkonstskola som tillsammans med ordkonstlärare Linnéa Holmberg uppträder med sina texter.  Därefter blir det en liten paus med bland annat ansiktsmålning, pyssel, ballongdjur och konst, innan elever från Åbolands Teaterskola intar scenen klockan 14 och 15. Den första pjäsen “Welling & Gröth i smeten” spelas av elever i årskurs 3-6 från Skräbböle skola och den andra pjäsen som heter “The Backstory of en vänskap” spelas av elever från årskurs 3-6 från Sunnanbergs skola och Malms skola.

– Det är en skojig pjäs som handlar om två detektiver som får lösa två fall, berättar 12-åriga Alina Eriksson som medverkar i den första pjäsen.

“Jag är nu alltid lite nervös inför föreställningar”

Alina spelar rollen som Sture Pingvin, som hon säger att är en mystisk typ, och så har hon också en roll som Trut. Hon berättar vidare att man har övat flitigt hela våren på pjäsen och ju närmare premiärdags det lider, desto intensivare övar man. Alina har varit med i teaterskolans verksamhet i cirka tre år, medan lillasyster Hilda Eriksson (10) har spelat teater sedan i höstas.

– Jag är nu alltid lite nervös inför föreställningar, men vi har övat mycket så det går nog bra, säger Hilda.

12-åriga Selma Reuter spelar rollen som nyhetsreporter och berättar att hon har varit tvungen all lära sig något helt nytt.

– Jag måste lära mig hesaslang, min pappa är som tur hemma från Helsingfors, berättar hon.

Lekfullt och absurt drama

Den andra pjäsen “The Backstory of en vänskap” baserar sig på elevernas improviserade material från hösten. Teaterskolans timlärare Charlotte Karlsson om vad den andra pjäsen handlar om:

– När vi lekte och bekantade oss med teater på olika sätt kom det upp många tokiga karaktärer och allvarliga ämnen om vartannat. Tillsammans med eleverna satt vi sedan ihop ett drama som är lekfullt och absurt, men på fullt allvar.

Kaisla Viljainen (12) från Sunnanberg skola spelar huvudrollen ”Cowboy Cowboy” och berättar att skådespelarna själva har hittat på allting i pjäsen.

– Pjäsen är jättebra, men lite konstig. I pjäsen får man se videon som vi har gjort själva.

Föreställningen berör frågor som sociala medias roll i identitetsskapandet och svårigheten i att skilja mellan rätt och fel.

Alex Castren, Stella Rissanen, Kaisla Viljainen och Kuutti Viljainen ska medverka i en teaterpjäs under jippot. Bild. Malin Johansson.

Unga konstnärer ställer ut

Åbolands Bildkonstskola KonsTilas elever ställer också fram sina konstverk. Läraren Stella Tiisala vid Konstila berättar att eleverna har jobbat med ansikten och proportioner och alstren som har producerats kan under jippot beskådas i PIUG. 11-åriga Iiris Salmi är en av de unga konstnärer som kommer att ställa ut sina konstverk – ett porträtt som hon målat och teckning med ett brunt hårsvall. För intresserade kommer det också att finnas möjlighet att måla med iPads under jippot.

11-åriga Iiris Salmi är en av de unga konstnärer som kommer att ställa ut sina konstverk. Bild: Malin Johansson.

Teaterföreningen Teaterboulage medverkar också genom att sälja glass under evenemanget. Utöver det säljs det även kaffe, munkar och annat smått och gott.

Malin Johansson

Tidtabell och program:

Kl. 12: Dörrarna öppnar och kaffeförsäljningen börjar – Välkomna!
Kl. 12.30: Uppvisning – Sydkustens Ordkonstskola: Ordkonstshow
Kl. 13: Övrigt program – Ansikstmålning, pyssel, ballongdjur och konst
Kl. 14: Föreställning – Åbolands Teaterskola: “Welling & Gröth i smeten”
Kl. 14.30: Övrigt program – Ansikstmålning, pyssel, ballongdjur och konst
Kl. 15: Föreställning – Åbolands Teaterskola: “The Backstory of en vänskap”
Kl. 15.30: Jippot avslutas – Tack!

 

Var först att kommentera

Kommentarer

Alla som kommenterar PK:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Underteckna kommentaren med både ditt för- och efternamn, tack.


*