Var ska vi kursa i höst?

Mikael Heinrichs.
Mikael Heinrichs.
Är det läge för alla hugade fastighetsägare att slå volter av glädje då den jobbiga sitsen med en massa tomma fastigheter ser ut att lösa sig? Eller är det läge att verkligen börja oroa sig över hur allt och alla ska få rum?
Jag syftar naturligtvis på den planerade flyktingförläggningen i Norrgårdsfastigheten som i sin tur kör ut medborgarinstitutet från sin knutpunkt i huset. Med verksamhet i över 60 lokaler runtom i Pargas och skärgården är det mycket att hålla reda på för mbi. Då flytten till Norrgårds i tiderna satte stopp för rallyt med att flytta grejer som används i undervisningen, ser det ut att bli verklighet igen.

I slutändan är det trots allt stora mänskliga tragedier som ligger bakom dessa människors flykt – och alla inblandade vill dem väl. Men frågan kvarstår: Var ska vi kursa i höst?

Ett av problemen som mbi-rektorn tar upp är bristen på gymnastiksalar i staden. Om mbi körs ut ur salen i Norrgårds, ökar trycket på de övriga salarna i staden så till den grad att andra aktörer (främst föreningar) riskerar att bli utan sina nuvarande turer.
Då skall vi lösa några problem här och nu. Pargas IF:s ambitiösa hallprojekt i Norrby kan mycket väl vara ett svar på en del av den här problematiken. Dagsgymnastiken som mbi har flyttar till de nya hallarna i Norrby, kvällsgymnastiken till skolorna och föreningarna till Norrby. Eller alternativt så att föreningarna helt enkelt blir hyresgäster hos Piffen.
För de andra funktionerna finns det en hel drös med tomma lokaler centralt i Pargas: gamla posten, f.d. Seppäläs lokal i Konstra-huset …
Men i första hand vill staden fixa det hela internt, utan att hyra in sig på annat håll. Helt förståeligt.
Vårterminen vid Kombi tar slut i månadsskiftet april-maj och då förväntas lokalen stå klar för flyktingarna. En del av dem kan komma från den tillfälliga inkvarteringen i Hotell Strandbos lokaler i Nagu som hyrs ut till Röda Korset fram till den sista april. Turistsäsongen i skärgården knackar sedan på och vill ha sina rum tillbaka.
För turismföretagare kan det här med tillfällig inkvartering förstås liknas vid den ultimata säsongsförlängningen. En beläggningsgrad på över 100 procent under vinterhalvåret får vilken hotellägare som helst, var som helst i världen, att slå volter. Win-win?
I slutändan är det trots allt stora mänskliga tragedier som ligger bakom dessa människors flykt – och alla inblandade vill dem väl. Men frågan kvarstår: Var ska vi kursa i höst?
Mikael Heinrichs
050 306 2004/mikael.heinrichs@aumedia.fi