Var stark och snäll!

Låt oss säga att det är ett kommunalval på kommande. Låt oss också säga att det t.ex. på Facebook finns diskussionsforum som för tillfället väller över av kritiska inlägg om allt som är fel och om sådant som inte fungerar.

Eller att det finns en massa kaffebordsdiskussioner runtom i vår stad där folk spottar ur sig sanningar efter sanningar. I teorin alltså. Låt oss låtsas att sådant här existerar.

Om sånt existerar skulle man ju önska att folk som skriver på diskussionsforum, eller pratar kring kaffet, skulle ha ett hyfsat sätt.

Att de någon gång under sin livstid skulle ha fått ta del av en lektion i god retorik och fått lära sig grundläggande kunskaper i argumentationsteknik för att kunna undvika de vanligaste fällorna.

Fällor som hot, personangrepp, svag bevisbörda och stora ord. Och att alla andra som hänger där omkring; läser, lyssnar, skrattar, gråter och tar till sig har tillräckligt med förståelse för källkritik så att de klarar av att läsa eller lyssna mellan raderna och syna argumentationen.

Låt oss alltså säga att det är ett kommunalval på kommande. Låt oss då också hoppas att de som skriker högst, förlöjligar, osynliggör, tror sig vara experter på allt, använder flest elakheter och i sitt fula sätt lyckas förminska människovärdet hos andra, inte får våra röster. I en värld där det finns mycket att förbättra ska vi aldrig någonsin glömma bort god ton och att vara allmänt vänliga och hyggliga typer.

Goda förebilder är vad som behövs. Sådana personer som visar andra respekt, kan föra fram åsikt utan att vara spydig eller ha en nedsättande ton, inte misstror eller missunnar andra, som kan lyssna och fokusera på sak. Kommunalvalskandidater som klarar av också det är värda våra röster.

För visst är det väl ändå en självklarhet för oss alla att man faktiskt kan vara yrkesskicklig eller bildad eller kunnig eller övertygande eller cool – OCH vänlig? För det spelar ingen roll hur yrkesskicklig, bildad, kunnig, övertygande och cool man är om man ändå behandlar andra illa. Det är sättet man behandlar andra som i slutändan väger mest.

Den som är stark måste också vara snäll, brukar Pippi Långstrump säga. Eller var det Bamse som sade det? Kanske det är en sak vi kan debattera vidare om. Men bara med den som förstår sig på fair play.

För finns inte de basfärdigheterna där kan man lika bra bara hänga på diskussionsforum på Facebook. Eller tvinga sina egna ogrundade sanningar på andra kring kaffebordet.

(Och PS. När vi väl valt hyggliga personer i kommunalvalet behöver vi alla andra fortsättningsvis hålla oss till god ton i debatter på diskussionsforum eller vid kaffebord. Om sådana finns alltså.)

Lotta Dammert

tf rektor, Sarlinska skolan

1 Kommentar

  1. Det var en jättebra kommentar. Saklig diskussion leder till bättre slutresultat (beslut). Det gäller att få ihop olika synvinklar för att få ihop lösningar som gynnar alla. Och det är svårt om man inte orkar lyssna.

Kommentarer

Alla som kommenterar PK:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Underteckna kommentaren med både ditt för- och efternamn, tack.


*