Vårdpersonalens löner måste höjas – och småbarnspedagoger behöver arbetskläder

 

Vård och omsorg. Att skapa välfärdsområden kommer inte att lösa bristen på vårdare som är resultatet av dålig ledning och dåliga arbetsvillkor, och särskilt låga löner.

I Finland har välutbildad och ansvarsfull vårdpersonal sträckt sig till otroliga prestationer under pandemin. Alla önskar dem uthållighet, men dessa önskningar är ingen konkret hjälp.

Vårdare arbetar hårt, både mentalt och fysiskt, och ansvarar för människoliv. Detta återspeglas inte i deras löner, som är skamligt låga.

Immigration har föreslagits för att lösa bristen på vårdare, men det vore klokare att visa att professionellt vårdarbete uppskattas genom att betala en anständig lön för arbetet. På så sätt kunde erfarna sjuksköterskor som utbildats inom fältet men som lämnat det för andra jobb tänka sig att återvända.

Kristdemokraternas kvinnodistrikt i Egentliga Finland kräver att det i löneharmoniseringen av välfärdsområdena sker en rejäl löneökning för vårdpersonal, eftersom det speglar arbetets betydelse för allas vårt välbefinnande.
En annan grupp som vi kräver bättre förhållanden för är småbarnspedagogerna.

Småbarnspedagoger måste vistas utomhus, oavsett väder. Att arbeta med barn på dagisgården eller – när det gäller familjedagvårdare – i parken är viktigt för barnens utveckling.

Lönerna inom småbarnspedagogik är generellt låga, så att skaffa anständiga, vatten- och vindavvisande varma ytterkläder är en stor kostnad.

Medan arbetsgivaren på många andra områden betalar för lämpliga kläder, lämnas bördan för lågavlönade småbarnsarbetare att betala för de ordentliga ytterkläder som behövs på jobbet.
Kristdemokraternas kvinnodistrikt i Egentliga Finland uppmanar arbetsgivare att ta ansvar för sina anställdas hälsa, och att skaffa varma utomhuskläder för sina anställda inom småbarnspedagogik.

Kristdemokraternas kvinnodistrikt i Egentliga Finland

1 Kommentar

  1. Alla som jobbar ute borde få hjälp med arbetskläder.

    undrar vad som är kutym inom de branscher som delar ut reklam iform av direktreklam.

    jobbar som reklam utdelare och vet int var jag ska få hjälp med detta.

    använder nu egna privata kläder i mitt arbete

Kommentarer

Alla som kommenterar PK:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Underteckna kommentaren med både ditt för- och efternamn, tack.


*