Vargen har senast setts på Lemlax

varg i vinterlandskap
Den senaste vargobservationen kommer från Lemlax. Vargen på bilden är fotad i ett annat sammanhang. Foto: Lillian Tveit/Shutterstock/SPT

Pargas jaktvårdsförening, som är viltförvaltningens enhet på lokalnivå, bekräftar att en varg har rört sig i Kirjala och på Lemlaxön i norra Pargas.

Den senaste iakttagelsen kommer från en jägare som tog kontakt med jaktvårdsföreningen i tisdags, säger jaktvårdsföreningens verksamhetsledare Tomas Björkroth.

– Jägaren såg vargen på Lemlaxön, där den sprang bort från honom, vilket är ett normalt beteende för en varg som kommer i närherten av en människa.

Inga fler rivna rådjur

Några nya observationer om rivna rådjur har Björkroth inte fått, efter att det i söndags hittades ett rivet rådjur i Lielax mindre än 100 meter från ett egnahemshus.

Tidigare har det enligt honom gjorts två säkra observationer av vargen.

Då har den rört sig på ett relativt litet område i Kirjala och på Lemlax. Tills vidare utgår man från att vargen är ensam.

Eventuellt hör den till de vargungar som föddes på Kimitoön för ungefär två år sedan och den kan ha kommit över isarna.

Iakttagelser, men inte spår intresserar

Den som ser vargen kan kontakta jaktvårdsföreningen.

– Visst är det intressant att veta var den rör sig, med tanke på att att det finns en risk för till exempel hundar. Samtidigt vill jag gärna betona att man får höra av sig om man ser den, eftersom spårobservationer ofta är mycket osäkra. Djurspår påverkas av vädret och förändras då det kommer snö i dem och oftast visar de sig vara hundspår trots allt, säger Björkroth.

Carina Holm

carina.holm@aumedia.fi

Var först att kommentera

Kommentarer

Alla som kommenterar PK:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Underteckna kommentaren med både ditt för- och efternamn, tack.


*