Vårisen lockar men kan vara förrädisk

Leena Lehtonen.
Leena Lehtonen.
Efter molniga och regniga dagar har vi fått njuta av sol och nästan vårliga dagar. Solen lockar oss ut i naturen för att njuta av dess värmande strålar. Det droppar vatten från taken då snön smälter. Det är roligt att gå och se hur naturen visar tecken på annalkande våren. Fåglar börjar så småningom sjunga, talgoxarna här och koltrastarna där.
Ljus och solsken lockar även till isarna. Nästa vecka är det sportlovsvecka i Södra Finland och också i Pargas. Då skulle det vara roligt att skida eller skrinna på isen eller kanske ta isvägen med motorkälken till stugan. Men är det förnuftigt?
Nu ska man komma ihåg att havsisarna har varit svaga så gott som under hela vintern. Den milda januarimånaden förstärkte inte isarna. Ibland blev det vatten på isen och ibland har det snöat. Snötäcket kan lura oss att tro att isen är tjock och att det är tryggt att röra sig på isen. Men det har aldrig varit någon trossak, och det att man ser spår av andra som rört sig på isen, betyder inte att den fortfarande håller.
Pilkfiskare harmar det förstås om de inte kan fara ut på isen nu när det är lämpligt väder med några minusgrader och sol. Många pilkfiskare är dessutom rätt utrustade: de har isdubbar, ispik, kastlina, eventuellt visselpipa och telefonen i en vattentät förpackning. Allt som är bra att ha med sig när man rör sig ute på isen. Men kanske man ändå borde fundera på om det lönar sig att fara ut isen överhuvudtaget. Tänk om man bara skulle ta en promenad i naturen och skaffade ingredienserna till fiskrätten från butiken?
Även i vinter har flere gått ner sig i svag is, både till havs och till sjöss. Kan man anta att alla dessa fall kunde ha undvikits?
Men till slut också en glad isnyhet. I Kallavesi i Kuopio är det tjocka isar och arrangemangen för Finland Ice Marathon pågår enligt planerna. I evenemanget som har 32 år på nacken deltar tävlare från åtta länder, ända från USA. Den populäraste grenen är 50 km skrinning med stavar eller utan. Kungssträckan är 200 km. Nytt för i år är cykling med dubbförsedda hjul på skridskobanan. Sträckorna är antingen 100 eller 50 km. I skrivande stund har 7 000 elever anmälts till skolelevsskrinningen som är ett av kringevenemangen.
Leena Lehtonen
040 563 8717/leena.lehtonen@aumedia.fi