Varmt väder hotar skidspåren

Pulkabacken i Tennby Foto: Karl Rosenqvist
Pulkabacken i Tennby
Foto: Karl Rosenqvist
Om temperaturen håller sig kring nollstrecket finns det flera fina skidspår att skida i Pargas under sportlovet.
I Tennby finns det nu dubbla skidspår vid spånbanan. Karl Rosenqvist har sedan 2005 varje vinter dragit upp skidspår där som ett frivilligarbete. Spåren har nu funnits i Tennby i två veckors tid och om vädret håller i sig torde spåren vara i bra skick under sportlovsveckan.
Bredvid skidspåren finns ett ca metersbrett utrymme att promenera på.
– Man får gärna promenera här, men jag önskar att de som promenerar inte går i spåren utan håller sig på utrymmet bredvid. Dels är det farligt när det kommer skidåkare i hög fart och dels förstör det spåren, säger Rosenqvist.
– Om man ska ha hundar med sig här så måste de hållas kopplade med kort koppel. Men vet aldrig hur en hund reagerar om den blir skrämd av en skidåkare. Det finns ju massor av skogsvägar i Pargas som man kan gå på i stället om man vill rasta sin hund.
Det är mycket jobb att hålla spåren i skick, varje gång det snöat måste Rosenqvist ut och förbättra spåren. Om grunden är bra går det på ca en timme, men om det snöat mycket så kan det ta upp till tre timmar.
– Tidigare var vi flera som turades om att sköta om skidspåren här i Tennby, men nu är det bara jag som gör det. Det skulle vara fint om jag kunde få hjälp, om någon är intresserad får man gärna kontakta mig, säger Rosenqvist.
Spånbanan i Tennby är 2,4 km lång. Om man vill ha en längre rutt kan man skida ut österut längs med åkrarna. Om man skidar ända ut mot Hagaudd blir rutten ca 7,5 km. Man ska skida moturs i skidspåren. Spånbanan är belyst till kl. 23 på kvällen.
Rosenqvist har också kört upp en inofficiell pulkabacke vid sidan om spånbanan i Tennby. Pulkabacken finns bakom grillen intill korsningen av Kalkvägen och Boställsvägen. Där kan också de mindre barnen åka pulka tryggt utan risk att krocka med någon skidåkare.
I fjol fanns det inga skidspår i Tennby på grund av att staden kapade träd invid spånbanan.
I Finby finns det ett två kilometer långt skidspår som har konstsnö i botten och det kommer åtminstone att vara i prima skick under hela sportlovet lovar Mikael Ramstedt som är en av de från Piffen som sköter om spåren där.
– Men om det blir varmt några dagar så är det illa med de andra spåren vi har, då smälter nog snön bort på några ställen. T.ex. det populära golfspåret som är totalt sju kilometer långt och som startar från golfens parkeringsplats kommer att bli bart på flera ställen om temperaturen är på plusgrader några dagar, säger Ramstedt.
– Vårt två kilometers spår kan vara lite tugnt för nybörjare eftersom det är flera backar i det. Golfspåret har varit omtyckt för att det inte har så branta backar. Vi får se om det blir den andra dåliga vintern nu i rad. Vintern 2013 var väldigt bra för skidåkare, men i fjol var det väldigt dåligt med snö.
I Skräbböle brukar också frivilligkrafter dra upp skidspår men i år finns där ännu inga spår eftersom det inte har finns tillräckligt mycket snö.
– Vi brukar ha ett fem kilometer långt spår som startar på åkrarna i Skräbböle och som går ut till Ersby och tillbaka via Pexar-åkrarna. Så fort det kommer mera snö kör vi upp spåren, uppger Carl-Gustav Bergström som är en av dem som på frivilligbasis sköter om spåren i Skräbböle.
Marina Saanila