Vart är Pargas på väg?

Svunna tider. Vart är det meningen att vi är på väg i Pargas? Att allt det gamla skulle utplånas? Hur är det ni tänker, räknar ni endast i utgifter?

Inkomsterna försvinner när folk flyttar. Köpmansgatan är tom. Inga människor ses vandra där. Snart sätter alla butiker lapp på luckan. Vart har alla de vackra utsirade husen tagit vägen? Ja, de har rivits. I stället står där en packlåda. Den gamla busstationen var i vägen trots att den i tiderna var en av Finlands vackraste stationer. Föreningshuset gick sitt öde till mötes.

Isakssons villa som låg mellan Centralskolan och Sarlinska skolan är borta och endast en liten stenhög finns kvar. Mobergs villa i Munkviken blev först skövlad, sedan jämnad med marken. Där finns nu en radhuslänga.

I Björkhagen bredvid Talon med sin vackra park och danspaviljong fanns danslaven dit många styrde stegen. Sommartid ordnades lotteri m.m.

Många vackra skolbyggnader har fått rivningslov och ute i periferin är det samma historia. Nu är Sunnanbergs skola hotad.

Min morfar var med när den byggdes upp. Alla mina släktingar har besökt den, som Mor och Far samt deras syskon och många av deras övriga släktingar. Min syster och jag besökte också skolan. Forsens skola står också och väntar på rivningsorder.

Om det nya fullmäktige höjer rösten kanske våra barn och barnbarn får se att Pargas är Pargas.

Jag som är 94 år har levt i krig och fred, framgång och motgång och fått inblick i både köping och stad i min hembygd.

Sjukvården har även rörts och till exempel vår röntgen försvann. Finns mentalvården kvar och hur blev Malmkulla några platser färre? Vad blir kvar när pengarna är slut? Ingenting.

Allt det gamla försvinner
Ingen med tiden hinner
Bäst att stopp sätta.
Kanske allt kommer tillrätta.

Ruth Johansson
Pargas

Var först att kommentera

Kommentarer

Alla som kommenterar PK:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Underteckna kommentaren med både ditt för- och efternamn, tack.


*