Vattenloppor på äventyr i årets livejulkalender

Årets livejulkalender utspelar sig i Centralparken. Med i gänget finns Desirée Kavander (t.v.), Tobias Reuter, Emilia Lindström, Skini Lindgård, Leila Biström samt Ingrid Möller. Foto: Mikael Heinrichs

Teaterboulages levande julkalender som i fjol blev en storsuccé får fortsättning.

Liksom i fjol då det handlade om Maskarnas julkalender är det också i år en helt egen produktion det handlar om.

Cucu & Bosmina i huvudrollerna

Årets julkalender baserar sig på berättelsen om vattenlopporna Cucu & Bosmina från barnboken med samma namn av Satu Zwerver och Skini Lindgård som lanserades tidigare i år.

– Efter fjolårets julkalender var vi rätt säkra på att vi nog vill förverkliga kalendern en gång till – och hoppas faktiskt att det blir en tradition av det, säger Emilia Lindström som fungerar som produktionsansvarig för julkalendern i år.

Det är Skini Lindgård tillsammans med Mecki Ruokolahti som skrivit manuset till kalendern som i år utspelar sig i Centralparken och består av både live- och videoluckor detta år.

– I år kommer julkalendern att förverkligas så att det blir liveluckor från torsdag till söndag, medan luckorna för måndag, tisdag och onsdag publiceras på Teaterboulages webbplats, berättar Lindström.

Orsaken till att man valt att förverkliga färre liveluckor hänger ihop med tidtabellsmässiga skäl samt det faktum att man i fjol märkte att vissa dagar inte var lika välbesökta som andra. Luckorna på nätet publiceras klockan 17.00.

– Det var väldigt roligt att göra julkalendern i fjol, men samtidigt ganska utmanande att varje dag ha en livelucka. I år blir det tretton liveluckor, konstaterar Lindgård.

Samling vid Lucius Alienus

I år samlar man publiken inför varje lucka – med start söndagen den 1 december – vid Lucius Alienus-statyn i Centralparken, varifrån man sedan vandrar tillsammans med en publikvärd till skådeplatsen för den dagens lucka. Luckorna spelas upp vardagar klockan 17 och på lördagar och söndagar samt självständighetsdagen klockan 13. Under luciadagen den 13 december deltar Cucu & Bosmina i luciakortegen som startar från kyrkan mot Ahonenska hörnet cirka klockan 19.

– En av luckorna kommer faktiskt att utspela sig inomhus, då vi går till biblioteket där Satu Zwerver själv kommer att medverka, avslöjar Lindgård.

Fem skådespelare med

I årets julkalender Cucu & Bosmina väntar på julen deltar fem skådespelare: Desirée Kavander, Ingrid Möller, Lisa Taulio, Tobias Reuter samt Leila Biström.

– Det kommer att bli hur kul som helst att busa runt i Centralparken, skrattar Kavander.

Det är Charlotta Palander som står för dräkterna medan Lasse Andersson bidrar med den grafiska designen på flyers, affischer och annat material.

– Det blir också musikinslag bland annat av musikinstitutet Arkipelags elever samt Anton Elmvik som skrivit en låt för julkalendern. Dessutom samarbetar vi med Åbolands ungdomsförbund samt Pargas Manskör och Pargas Damkör, berättar Lindström.

Precis som i fjol kommer julkalendern att vara tvåspråkig, men inte så att allt som sägs tolkas till båda språken – utan språken blandas naturligt.

– Vi hoppas verkligen att julkalendern blir en återkommande tradition som fortsätter i många år ännu, avslutar gänget.

Den första luckan i Teaterboulages julkalender Cucu & Bosmina väntar på julen öppnas söndagen den 1 december klockan 13. Samling vid Lucius Alienus i Centralparken. Det är självklart gratis att ta del av julkalendern.

Mikael Heinrichs
050-306 2004/mikael.heinrichs@aumedia.fi

Var först att kommentera

Kommentarer

Alla som kommenterar PK:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Underteckna kommentaren med både ditt för- och efternamn, tack.


*