Veselinovic på landslagsuppdrag för Serbien

Aleksa Veselinovic är för tillfället trea i handbollsligans skytteliga. Foto: Mikael Heinrichs

Serben Aleksa Veselinovic är inne på sin andra säsong i Finland och Piffen, där han hört till lagets bärande krafter – inte minst den här säsongen. Så här långt har han snittat nästan sex mål per match (10 matcher, 57 mål) i handbollsligan och ligger trea i skytteligan.

Vid sidan om spelaruppdraget har Veselinovic, som kallas ”Aki” i handbollskretsarna, varit en bekant syn också på tränarbänken den här säsongen. Han har tagit över som tränare för föreningens C-pojkar-05 och dessutom hjälpt till på bänken hos damlaget i division 1 emellanåt.

Väntat samtal

Trots att ligasäsongen varit väldigt tung för Piffen, har Veselinovic gått framåt som spelare och tagit en betydligt större roll i laget den här säsongen. Det är förstås inte så konstigt då man ser till den tunna truppen. Men hans goda takter har inte gått det serbiska förbundet obemärkt förbi. Veselinovic som tidigare spelat för Serbiens U18-landslag blev nyligen kallad till U20-landslagets samling i Stara Pazova, cirka 20 kilometer nordväst om huvudstaden Belgrad.

– Förra säsongen hörde jag inget från landslaget, men jag hade faktiskt förväntat mig ett samtal den här gången. Det var en stor ära att få vara med i truppen. Vi hade 18 spelare på plats och de flesta spelar förstås i Serbien men vi var några från utlandet också. Vi hade spelare från Österrike, Sverige och Slovenien med på samlingen den här gången, berättar ”Aki”.

Landslagssamlingen avslutades med en träningsmatch mot Kuwait, men den hann Veselinovic inte delta i på grund av flygtidtabellerna. Innan landslagssamlingen hade Veselinovic tillbringat jul- och nyårshelgerna hemma i Serbien, där han hann träffa familjen, släkt och vänner.

– Jag var hemma i femton dagar och det kändes som att det började räcka. Jag trivs väldigt bra i Pargas och i Piffen, så jag längtade nog tillbaka, skrattar han.

Hoppas på plats i EM-laget

Serbiens U20-landslag förbereder sig för tillfället för åldersklassens EM-slutspel som går av stapeln 2–12 juli i Brixen (Bressanone) i norra Italien och österrikiska Innsbruck.

Hurudana förväntningar har man för Serbiens del inför EM?
– Landslaget har nyligen bytt tränare och jag tror att det finns alla chanser att nå framgång. Vi borde vara ett lag bland de åtta bästa och ta oss vidare från gruppspelet. Själv hoppas jag förstås att jag är med i den slutliga truppen.

Grupperna i EM-slutspelet lottades i onsdags och Serbiens motståndare i A-gruppen blir Island, Norge och det ena värdlandet Österrike.

Tränarkallet finns

Uppdraget som ansvarig tränare för Piffens C-pojkar kom egentligen då Jessica Ranta-aho frågade honom om han var intresserad av att komma med i tränarteamet. Inte långt senare frågade han om han fick ta över som ansvarig tränare.

Veselinovic trivs också som tränare. Foto: Mikael Heinrichs

– Det har varit väldigt kul att träna killarna, de är väldigt motiverade och jag trivs med uppdraget. Förstås känns det litet konstigt då jag själv bara är 4–5 år äldre än spelarna, men jag gillar att jobba med barn och har alltid varit den typen som suger åt mig kunskap av alla tränare jag haft genom åren, säger han.

– Det var en välkommen förändring för pojkarna, som haft mig som tränare sedan de började i bollskoj för länge sedan. Aleksa har verkligen fått fräs i laget, säger Ranta-aho.

Vill till Final Four på hemmaplan

Målsättningen för C-pojkarnas del är att ta sig till Final Four-turneringen som avgörs i Pargas i maj.

– Vi tränar oftast fyra gånger i veckan och dessutom har vi ett morgonpass på tisdagar. Men frågar man mig kan man aldrig träna tillräckligt mycket, skrattar han.
Och låter precis som en rutinerad tränare.

Utbytet fungerar dessutom i båda riktningarna. Veselinovic lär sig också mycket av killarna, säger han. Dessutom fastnar en del ord på både svenska och finska medan pojkarna får språkbad på engelska. Tränarkallet verkar dessutom gå i släkten.

– Min pappa har jobbat som handbollstränare i över 30 års tid och jag har förstås lärt mig en massa av honom, men också av alla andra tränare jag haft under åren. Jag började själv spela redan som sexåring.

Tuff vecka väntar

Han upprepar flera gånger under intervjun att han trivs väldigt bra i Pargas och hoppas att också föreningen är nöjd med hans insatser.

Vad framtiden bär med sig vet han inget om ännu, men det verkar klart att det finns en förhoppning om att kunna fortsätta spela – och träna – i Pargas.

– Det är sant att vi haft en tung säsong, men det beror mest på att vi varit så få. Vi spelare måste jobba hårt med att hållas i skick och försöka undvika skador, eftersom det skulle vara ödesdigert om någon skadar sig. Själv har jag utvecklats särskilt i anfallsspelet, men vet att jag ännu måste jobba på mitt försvarsspel. Jag jobbar på alla delområden i mitt spelande, säger han.

Piffens herrar spelar nästa vecka tre matcher inom loppet av sex dagar då man möter både BK-46 och Dicken på bortaplan den 25 och 29 januari samt spelar en verklig måstematch hemma i PIUG den 31 januari mot Grankulla.

– Vi måste förbereda oss väldigt bra för de här matcherna. Att Grani nu har Mikael Källman som tränare gör inte saken lättare för oss, han är en stor spelare och tränare som alla känner till.

Mikael Heinrichs
050-306 2004/mikael.heinrichs@aumedia.fi

Var först att kommentera

Kommentarer

Alla som kommenterar PK:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Underteckna kommentaren med både ditt för- och efternamn, tack.


*