”Vi trivs på vår arbetsplats och det märker patienterna av”

Man och kvinna med tomtemössor på tandläkarmottagning.
Juuso Aalto och Ella Österman har en hälsning till Pargasborna: “Vi önskar alla en fridfull och smärtfri jul!”

På de sociala medierna rosas tandläkaren Juuso Aalto och tandskötaren Ella
Österman av sina patienter. PK träffade dem i Nagu för att ta reda på vad som är hemligheten bakom den omtyckta tandvårdsduon.

Ett vitt snötäcke har lagt sig över Nagu och klockan närmar sig tre på eftermiddagen. Inne på Nagu hälsostation lyser det ännu i flera rum. Tandläkaren Juuso Aalto och tandskötare Ella Österman håller på att städa undan efter dagens arbete. De går igenom utrustningen och ser att allt finns som behövs inför nästa dag.

– Det har varit fullt upp som vanligt! Idag hade vi åtta patienter, det är ganska normalt, säger Juuso medan Ella stänger av röntgenapparaten, tvättmaskinen och andra apparater.

Byrokratin har ökat

Måndagar och tisdagar jobbar de i Nagu och resten av veckan på Pargas hälsostation. Arbetsdagen inleds halv åtta på morgonen. De förbereder bland annat mottagningsrummet, steriliserar instrument och sköter pappersärenden och den första patienten tas in halv nio.

– Byråkratin har ökat lite hela tiden, och nu i och med Varha så har vi nya system som också tar sin tid att köra in, säger Juuso.

Vissa av patienterna kan sitta i tandläkarstolen i två timmar medan andra blir klara på en halv timme.

– Kommer det någon hit till exempel ända från Houtskär så försöker vi göra så mycket som möjligt på en gång, säger Ella om hur de försöker göra det smidigt för besökaren.

Man och kvinna som arbetar med patient vid tandläkarmottagning.
– Det är aldrig för sent att börja sköta sina tänder, man ska inte skämmas över dem, säger tandläkare Juuso Aalto. Tillsammans med tandskötare Ella Österman ser han till att patienten känner sig trygg, och lite humor lättar upp.

Juuso och Ella har arbetat tillsammans sedan 2019 då Juuso blev fast anställd i Pargas. Före det jobbade han ett par somrar i Åbo.

–  Det var en stor förbättring att komma hit. I Åbo är man som tandläkare bara en liten prick i mängden, men i Pargas tog man lite bättre hand om de anställda. Här ser man sin insats mera i och med att man träffar samma patienter år efter år. Det känns meningsfullt.

Ella har jobbat som tandskötare sedan 1990 och fem år senare fick hon anställning i Pargas. Hon och Juuso har jobbat tillsammans ända sedan han började – och det har fungerat bra, bland annat tack vare den gemensamma humorn.
Under de år de arbetat tillsammans har Juuso och Ella blivit ett begrepp inom tandvården – och de är mycket omtyckta. På sociala medier får de ofta tack för sina tjänster av patienter, en feedback som de själva inte ser direkt eftersom ingendera följer de kanalerna. Men responsen har gått fram och den värmer.

– Det är jättehärligt, det värmer och motiverar, till och med nu i novembermörkret, säger Juuso.

Roligt och bra stämning

Vad är då hemligheten bakom den fungerande arbetsduon?

– Vi har roligt på jobbet och bra stämning. Vi trivs på arbetsplatsen och det märker patienterna, säger Ella.

Juuso tillägger att patienten aldrig ska behöva känna av att det är brådska, vilket det dessvärre oftast är. De ser också till att bedövningen hinner verka ordentligt innan han börjar jobba med tänderna.

– Vi har rejält med tålamod, ett vänligt grepp och lite humor. Vi brukar också köra med lite dåliga skämt, och ännu har jag inte hört några klagomål om det, säger Juuso.

Man som sitter på tandläkarstol med tomtemössa och en tandborste.
Juuso Aalto säger att Pargasborna sköter sina tänder ganska bra, men tänderna kunde borstas lite bättre. Han använder handinstrument tillverkade av LM-Dental i Pargas som han säger att är jättefina. Tandborsten på bilden är dock av något helt annat fabrikat.

Ella säger att Juuso brukar prata på, men om någon föredrar att det är tyst så går det också bra.

– Det bästa är när patienter som kommer gråtande in åker leende hem efter besöket, säger Ella.

Långa köer om det inte är brådskande

För tillfället är kön för den som vill boka en tid till en normal tandgranskning utan akut behov cirka fyra månader – de första lediga tiderna Juuso har är i mars. Han säger att det ändå är ett mycket bättre läge än i många grannkommuner.
De vill också lyfta fram sitt team som de säger att är mycket bra – sammanlagt finns det i Pargas nio tandläkare, tre hygienister och nio tandskötare.

– Vi är stolta över hur vi hanterat de jobbiga tiderna med för lite personresurser och tidsbrist. Det är en trygghet att kunna ha stöd av teamet och än så länge får vi ganska långt själv bestämma hur verksamheten ska rulla på, säger Juuso.

Hoppar in vid ÅUCS

Under julhelgen ska Juuso hoppa in och arbeta lite som tandläkare på ÅUCS – där ser han större utmaningar och allvarligare fall som man inte ser inom den vanliga tandvården så ofta – som till exempel tandskador och stora bölder. Ella ska fira jul hemma i Pargas med man och barn. Inför jul vill de sända en liten hälsning till alla Pargasbor.

– Man måste få njuta av allt gott på julen – men glöm inte bort tänderna! Vi önskar alla en fridfull och smärtfri jul!

Tuuli Meriläinen
tuuli.merilainen@aumedia.fi

1 Kommentar

Kommentarer

Alla som kommenterar PK:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Underteckna kommentaren med både ditt för- och efternamn, tack.


*