Video: Modellerna med det lilla extra charmade

Tio modiga. Sammanlagt tio modeller deltog i modevisningen där vardags- och festklädsel turades om. Foto: Mikael Heinrichs.
Tio modiga. Sammanlagt tio modeller deltog i modevisningen där vardags- och festklädsel turades om. Foto: Mikael Heinrichs.
När Fredrika Abrahamsson, ordförande för De utvecklingsstördas väl i Västra Åboland, hälsade den talrika modevisningspubliken välkommen i PIUG:s kultursal skrevs en liten bit historia. Det var nämligen första gången en Funki models -modevisning ordnades i Finland.
Funki models är en svensk modellagentur där alla modeller har någon sorts funktionsnedsättning. Lou Rehnlund leder agenturen och under hennes ledning har ett läger arrangerats i Pargas som utmynnade i modevisningen som sågs förra lördagen. Catwalk Camp-lägerkonceptet bygger på att bygga upp självkänslan hos människor med funktionsnedsättning och få dem att våga delta.

Folkhögskolan Axxell har fungerat som huvudsamarbetspartner medan Axxells kosmetologstuderande hjälpte till med smink och studerande i omsorgsarbete för utvecklingsstörda fungerade som stöttor åt lägerdeltagarna under hela lägret, också under själva visningen. Kockstuderandena bidrog med saltbiten som serverades innan modevisningen. Kläder och accessoarer till modevisningen hade lånats ut av Boutique Bianca, Gullkrona, Farkku butik, Nicolos & Nicolina, Stentorp och City Gold.
Samarbetsförbundet kring funktionshinder Sams och Elfvings stiftelse understödde projektet ekonomiskt.
Sammanlagt tio modiga modeller deltog och visade upp ett brett register av kläder, allt från fritids- till festklädsel samt höstmode.
– Många kunde inte i början av lägret på onsdag ens tänka sig att ställa sig på scenen. Det har varit mycket känslor i spel, både positiva och negativa, berättade Rehnlund.
Mikael Heinrichs
050 306 2004/mikael.heinrichs@aumedia.fi