Video: Smakprov från Teaterboulages höstpjäs

Dödsdansen. Foto: Samuel Salminen.
Dödsdansen. Foto: Samuel Salminen.
– Vår uppgift är att erbjuda mångsidig teater, att utmana både skådespelare och publik, säger producenten Jani Lastuniemi.
För en och en halv vecka sedan utmanade teatergänget också utanför scenen då man utanför K-hallen bad folk ställa upp och berätta om sina drömmar inför kameran. De berättelserna blev till en kort trailerfilm som publicerats på nätet och som kommer att ses i lobbyn innan föreställningarna, i samband med kaffeserveringen i PIUG.
Vem vet, kanske det är just din granne som berättar om vad hen drömmer i filmsnutten?
Strindbergs klassiker Ett drömspel blir redan årets tredje pjäs för Teaterboulage och samtidigt ett slags comeback i dessa sammanhang för regissören Henrik Grönroos.
Pjäsen har skalats av en del för att bantas ner till cirka 75 minuter medan han försökt behålla grundstrukturen – om man nu kan tala om någon struktur.
I all enkelhet handlar pjäsen om den indiska guden Indras dotter som kommer ner till jorden för att se hur människorna har det här. Logiken följer drömmens logik, scenerna avlöser varandra på ett allt annat än naturalistiskt sätt. De bryter av mitt i och de olika rollfigurerna dyker upp i olika, mer eller mindre förbryllande sammanhang.
– Jag är väldigt nöjd med att kunna sätta upp den med ett så här pass proffsigt team, med ljud- och ljusdesign samt scenografi av Vespa Laine, säger Grönroos.
En tanke har varit att plocka ihop teatersaker härifrån och därifrån. Man har försökt efterapa en gammal, klassisk teater med både kulisser och fond.
Rollfigurerna har inga egentliga namn i pjäsen, utan är i huvudsak namngivna efter sina titlar: Karantänmästaren, Officeren, Advokaten, Modern och Fadern. Av de sju skådespelarna är det endast Lastuniemi, Magnus Sundman (med ett litet förbehåll) och Alexandra Granberg som bara har en roll, de övriga fyra har flera roller.
– Att Karantänmästaren (Linus Lassus) talar danska i pjäsen är helt och hållet ett regigrepp av mig, medger Grönroos som utlovar en viss subtil humor i pjäsen som i övrigt kan tolkas som rätt tragisk, kanske till och med felaktigt så.
Bristen på en klar och tydlig logik i upplägget bidrar till att bygga upp den drömlika stämningen som man eftersträvar.
– När man drömmer är det hur logiskt som helst, men då man sedan skall berätta om det är det inte fullt så logiskt. Det har varit också vår utgångspunkt, då vi gör scenerna är det som sker hur logiskt som helst, menar Grönroos.
Drömmar har man jobbat med också under förberedelserna.
– Vilka drömmar har egentligen teatermänniskor? En vanlig dröm är att man väntar på sin entré utan att veta vad man kastar sig in i, erkänner Grönroos.
Föreställningen förverkligas i samarbete med Teatergruppen Garage.

Mikael Heinrichs
050 306 2004/mikael.heinrichs@aumedia.fi


 

Ett drömspel
av August Strindberg

  • Regi: Henrik Grönroos
  • Scenografi och ljusdesign: Vespa Laine
  • Dräktdesign: Jaakko Mäkinen
  • Koreografi: Solveig Ekholm
  • Skådespelare: Alexandra Granberg, Svante Karlsson, Linus Lassus, Jani Lastuniemi, Ingeborg Spiik, William Stocks, Magnus Sundman
  • Grafiker och fotograf: Samuel Salminen
  • Teknikarbete: Tony Nurmi
  • Tekniker: Sigurd Möller
  • Producent: Jani Lastuniemi
  • Premiär: 22.10 kl. 19.00, ges nio gånger fram till den 8.11.