Viking Cup har kört igång

Piffens F05 vann mot Stockholmspolisens IF Orange. Foto: Mikael Heinrichs

Juniorturneringen Viking Cup spelas i dagarna tre fram till söndag i PIUG och Sarlinska skolan.

Årets turnering beräknas samla omkring 400 handbollsjuniorer, föräldrar och andra funktionärer i Pargas från fredag till söndag. De svenska lagen anlände redan på torsdag kväll till Pargas.

– I år har vi tyvärr inte lyckats locka lika många lag från Sverige som tidigare, vilket förklaras med att vi konkurrerar med flera stora turneringar i Sverige som traditionellt avgörs under trettondagen som i år råkar sammanfalla med veckoslutet. Det är förstås mycket enklare för lag från Stockholmstrakten att ta sig till Jönköping där Hallbybollen avgörs samtidigt, konstaterar Dan Gratschev som är med i arrangörsgruppen.

Omväxling berikar

Grundtanken med Viking Cup-turneringen har varit att erbjuda finländska lag möjligheten att på hemmaplan möta svenskt motstånd.

– Ett av ärkeproblemen i den finländska handbollen är att man ofta kan möta samma lag och spelare ända från minijunioråldern till oldboysklassen, och därför är det alltid uppiggande att få mäta sig mot lag från till exempel Sverige. Det optimala för turneringens del skulle förstås vara att ha lika många lag från Sverige och Finland, säger Gratschev.
Stockholmspolisens IF som deltar i klassen för flickor-05 deltar med två lag och är ett riktigt duktigt lag.

– Vi mötte dem för något år sedan i Skuru Cup med Piffens flickor-05 och de var väldigt tuffa. Vi blev kanske inte helt överkörda, men i alla fall, skrattar Gratschev.

Den andra klubben från Sverige som deltar i turneringen i år är Enköpings HF i flickor-06.

Dessvärre blev den planerade åldersklassen pojkar-07 inte av på grund av för få anmälda lag.

Lagen inkvarteras i Malms skola och matcherna avgörs i PIUG och Sarlinska skolan medan lunchserveringen sker i Pargas svenska gymnasiums matsal. Allt är med andra ord samlat på ett väldigt litet område.

– Dessutom har vi ungdomsgården i PIUG bokad kvällstid så att lagen kan umgås där.

De första matcherna spelades i fredags morse och den sista matchen, finalen i pojkar-06, börjar klockan 18.20 på söndag.

– Vi hoppas förstås att publiken hittar till hallarna där det bjuds på kvalitativ handbollsunderhållning i dagarna tre, säger Gratschev.

Turneringen är igång

Pojkar-05 avgörs i sin helhet redan under fredagen medan pojkar-06 inleds först på lördag.

I klassen för flickor-05 inledde Pargas IF Röd starkt med två segrar, 24–11 mot SIF Gul och 15–8 mot Stockholmspolisens IF Orange. I den andra gruppen i samma åldersklass förlorade Pargas IF Vit mot ÅIFK med 14–16 och spelade efter det oavgjort 16–16 i en thrillermatch mot Stockholmspolisens IF Svart.

I pojkar-05 tog PIF och ÅIFK två inledande segrar och möttes i en seriefinal som Piffen vann med 18–12 innan slutspelet tar vid klockan 17. PIF Vit tappade däremot båda sina inledande gruppspelsmatcher.

I klassen flickor-06 öppnade Pargas IF med en övertygande seger mot Sjundeå IF med 22–7. Laget spelar sin följande match mot GrIFK klockan 18.20.

I den yngsta åldersklassen för flickor-07 vann PIF mot PIF Vit med 29–15 i öppningsmatchen. Efter det förlorade lagen mot BK-46 respektive HC HIK.

Fullständig resultatservice från turneringen hittas på vikingcup.cups.nu.

Mikael Heinrichs
050-306 2004/mikael.heinrichs@aumedia.fi

Var först att kommentera

Kommentarer

Alla som kommenterar PK:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Underteckna kommentaren med både ditt för- och efternamn, tack.


*