Violinisten Kaisla Holkko valdes till Wegelius-solist

tyttö soittaa viulua
Kaisla Holkko. Foto: Privat

Trettonåriga Kaisla Holkko valdes till konserten via en nationell videouttagning, arrangerad av Martin Wegelius-institutet. Över 40 unga musiker deltog i uttagningen.

– Jag har alltid drömt om att få spela som solist med en orkester, och nu blir drömmen äntligen sann. Det känns bra då man belönas för ett hårt arbete, säger hon.

– Kaisla är en långt hunnen elev som tycker om utmaningar. Hon har alltid uppträtt mycket och jag gissade att hon skulle bli ivrig över det här. Inspelningen skulle göras på kort varsel, så vi värmde upp ett gammalt stycke för uttagningen och Kaisla gjorde inspelningen hemma hos sig, säger violinläraren Riikka Lehtimäki.

“En ung violinist som i sitt uttryck har mycket att ge och säga”

Åtta solister under 18 år valdes till konserten. Antalet är enligt domarna i år fler än vanligt, eftersom nivån på de unga musikerna var så hög. Domarnas bedömning baserade sig på teknik, kroppsspråk, personlighet och karisma under framträdandet samt valet av ett passande verk till konserthelheten.

Holkko spelar i konserten Kreisler-Pugnans Prelud & Allegro. Enligt domarna är hon en ung violinist som i sitt uttryck har mycket att ge och säga.

På grund av coronan flyttades konserten till hösten. Den direktsänds den 26 september från G18:s festsal i Helsingfors.

PK

Var först att kommentera

Kommentarer

Alla som kommenterar PK:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Underteckna kommentaren med både ditt för- och efternamn, tack.


*