Visionär tar över Partel

Svante Olofsson, 48, tar över som vd för Partel från och med den 1 september. Foto: Mikael Heinrichs
Pargas Telefon får ny vd från den 1 september då Jari von Zweygbergk går i pension i slutet av september.
Det blir 48-åriga Svante Olofsson som tar över som vd för Pargas Telefon då sittande vd:n Jari von Zweygbergk går i pension. Olofsson tillträder officiellt den 1 september.
Avgående vd:n von Zweygbergk överraskades positivt av mängden ansökningar, inte mindre än 38 stycken, varav en stor del var mycket meriterade.
– Processen framskred smidigt och sex personer som valts ut av ett rekryteringsföretag träffade styrelsen innan man gick vidare. Vi hade en klar förhandsvision och rekryteringsföretagets utlåtande överensstämde med vår syn och vi är övertygade om att Svante är precis rätt man på rätt plats, säger von Zweygbergk.
– Det är inte jätteofta det dyker upp högintressanta jobb i Pargas och jag är rätt analytisk av mig. Jag kollade upp bakgrundsfakta och såg att det fanns en potential för att utveckla bolaget och blev intresserad. Jag var väldigt imponerad av hur hela ansökningsprocessen gick till och hur professionellt den sköttes, säger Olofsson.
von Zweygbergk är tillfreds med vd-bytet och ser positivt på bolagets framtid.
– Jag är mera än nöjd med situationen som den är just nu. Jag hoppade själv in som vd för fyra år sedan och skulle sköta det jobbet tillfälligt. Under den här perioden har det hänt mycket positivt och vi har lyckats förnya vår image. Fiberbyggandet har framskridit fint och grunden är mycket stabil för någon ny att ta över, säger von Zweygbergk som gör sin sista officiella arbetsdag den sista september.
Efter det fortsätter han ännu som styrelsemedlem fram till slutet av 2018.
Olofsson är ursprungligen från Åland men har bott i Pargas i tio år. Ortens föreningsliv har också blivit bekant under den tiden. Först på agendan som ny vd är att bekanta sig med den egna personalen.
– Allt baserar sig på att man har en bra kontakt till personalen. Självklart blir det en inkörningsperiod då mycket är nytt, många samarbetspartners är trots allt nya bekantskaper. Jag ser också att grunden är lagd och att vi framöver ska ha ett ännu närmare samarbete med Pargasborna och de lokala företagen, säger Olofsson.
– Jag har faktiskt en vision om att vi i Pargas kan bli bäst i landet på digitala tjänster.
Olofsson har varit företagare i nästan 20 års tid främst inom informationsinsamling och klassificering av information.
– Nu kändes tiden helt enkelt mogen för nya utmaningar. Jag har ett starkt driv och är litet grann av en visionär. Dessutom har jag erfarenhet från företagarens vardag och kan relatera till deras sits och önskemål. Litenheten och satsningarna på infrastrukturen möjliggör en utveckling av nya tjänster. Det var också det som var avgörande för min egen del då jag valde att söka tjänsten.
– Partel som bolag är intresserat av bygden, vi ägs av Pargasborna och vill erbjuda så bra service som möjligt på lokal nivå, slår Olofsson fast.
Pargas telefon har sedan juni i år fyra större ägare med totalt cirka 20 procents andel i Lokaltapiola Sydkusten, stiftelsen Eschnerska Frilasarettet samt stiftelsen Martha och Albin Löfgrens kulturfond och samma stiftelses understödsfond. Övriga 80 procent av bolaget ägs i huvudsak av privatpersoner i Pargas.
– Närvaron är en sak vi inte kommer att tumma på, den är väldigt viktig, säger Olofsson.
Vilken blir den första nyheten du är med och lanserar?
– En nyhet kommer det till forneldarnas natt redan, men det är hemligt än så länge. Många saker är under planering redan nu, avslöjar Olofsson.
Mikael Heinrichs
050-306 2004/mikael.heinrichs@aumedia.fi