Vuxenbalettdansare från Pargas tävlade för första gången – ”ingen fick så mycket applåder som vi”

I april deltog vuxendansgruppen Enbären för första gången i en tävling och det var också första gången i Arkipelags historia som man hade vuxna med bland de tävlande. Bild: Malin Johansson.

Förra veckoslutet var en historisk händelse för musikinstitutet Arkipelag i Pargas då en vuxengrupp för första gången deltog i en stor danstävling – och dessutom med framgång.

Vuxenbalettgruppen ”Enbären” består av 11 duktiga Arkipelagdansare i mogen ålder som träffas en gång i veckan för att tillsammans träna balett. Dansarna har en varierande bakgrund där några har dansat sedan barnsben och sedan fortsatt i vuxen ålder, medan andra har hittat dansen först som vuxna. I april deltog gruppen för första gången i en tävling och det var också första gången i Arkipelags historia som man hade vuxna med bland de tävlande.

– De vuxna är ofta positiva dansare och träningsstämningen är avspänd och fylld med skratt trots att alla tränar för fullt. De yngre kräver ibland så mycket av sig själva att stämningen kan bli onödigt allvarlig, säger Solveig Ekholm som är gruppens danslärare.

Guldmedalj och ett hedersomnämnande

Från danstävlingen Estradi i Helsingfors kom balettdansarna hem med en guldmedalj och ett hedersomnämnande för dansen “Myrskyluodon maisemissa”. Bild: privat.

Med sig hem i bagaget från danstävlingen Estradi i Helsingfors hade balettdansarna en guldmedalj och dessutom ett hedersomnämnande för dansen “Myrskyluodon maisemissa”, vars koreografi skapats av Ekholm.

– Ingen fick så mycket applåder som vi, säger Laura Stina Liman (45) som var en av de dansare som deltog i tävlingen i Helsingfors.

Yngre dansare från Arkipelag har deltagit många gånger i tävlingen, men i år var tävlingen betydligt större än tidigare och ordnades på National Training Center Urhea. En annan av deltagarna var 59-åriga Kirsi Laitio som berättar att temat för dansen var mycket aktuellt och Arkipelagsdansare fick speciellt mycket positiv feedback för sitt känslomässiga och fina framträdande på scenen.

– Det är just den känslosamma biten som är vår styrka, säger hon.

Gruppens enda manliga dansare

Gruppen enda manliga dansare är 60-åriga Kenneth Laanti. Bild: Malin Johansson.

Gruppens enda manliga balettdansare är 60-åriga Kenneth Laanti som har dansat balett i åtta år. Han har en bakgrund som gymnast och har även tränat karate och akrobatik. Dessutom tränar han rytmisk gymnastik.

– Jag började med balett för att jag ville ha mera utmaningar, säger han.

Trots sin ålder har han inga problem med att gå ner i spagat och under intervjun håller han i foten och sträcker den upp mot taket.

Ekholm berättar att vuxengruppen för tillfället är fullsatt, men intresserade kan komma med i höst då man igen startar upp nya grupper.

Framgång även för de yngre dansarna

Även många av Arkipelags yngre dansare deltog i tävlingarna och kammade hem några pris och flera hedersomnämnanden. I improvisationstävlingen för juniorer tog Lotta Bergman guld och Nikki Sipiläinen brons. I solokombinationen för juniorer knep Mette Söderlund brons.

Musikinstitutet Arkieplag ordnar sommarläger 4-8 juni. Under fredagen ingår en förställning på Pargasdagarna. Som lärare fungerar Solveig Ekholm, Nina Andström och en gästande danslärare. Anmälningar till solveig.ekholm@arkipelagmusik.fi

Malin Johansson

Var först att kommentera

Kommentarer

Alla som kommenterar PK:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Underteckna kommentaren med både ditt för- och efternamn, tack.


*