Wilma Spets deltar i U17 EM-kval

Wilma Spets. Foto: Gösse Storfors.
Wilma Spets. Foto: Gösse Storfors.
Pargasflickan Wilma Spets går från klarhet till klarhet inom fotbollen. För några veckor sedan tog hon FM-silver med TPS B-flickor, en förbättring med ett pinnhål sen i fjol då det blev brons. I somras deltog hon i öppna NM för U16 i Danmark och just nu deltar hon EM-kvalet för U17-flickorna där Finland inleder mot Färöarna i dag i Danilovgrad i Montenegro.
Det går att följa med hur det går i turneringen på Europeiska fotbollförbundet UEFA:s webbplats.
Under det senaste året har hon varit med på alla samlingar med U16-landslaget och nu är det alltså U17 som gäller.
– På öppna NM i Danmark blev vi femte bland åtta lag. Vi vann över England men förlorade mot Danmark och Holland i gruppspelet. Sen vann vi över Sverige i placeringsmatchen om 5–6 plats, berättar Wilma.
I EM-kvalet möter Finland förutom Färöarna också Island och värdnationen Montenegro. Inför kvalet har laget hållit ett läger i Eerikkilä där man spelade en träningsmatch mot U18 flickorna och den slutade oavgjort.
– Island deltog också i NM i Danmark så dem vet jag nånting om men om Färöarna och Montenegro vet jag ingenting, konstaterade Wilma innan det var dags att bege sig till Montenegro.

Det är alltid roligt att spela fotboll.

I klubblaget, TPS B-flickslag i FM-serien spelar hon på mittfältet men i landslaget är spelplatsen på kanten.
– Skillnaden är inte så rysligt stor för lagen har olika spelstil. Trots att jag spelar på kanten i landslaget så är det ändå ganska i mitten på mittfältet.
Under vintern är det meningen att hon ska träna med TPS damlag.
– Sen får man se om det blir kontrakt eller inte.
Till vardags går Wilma på ettan i Katedralskolan trots att hon fortfarande bor i Pargas.
– Jag valde Katedralskolan för att de har en idrottsakademi och det mig möjlighet till morgonträning.
När PK skrev om Wilma Spets för ca ett år sen berättade hon att hon till en början inte alls tyckte om att spela fotboll. I dag är det annat ljud i skällan.
– Det är alltid roligt att spela fotboll.
Gösse Storfors
reporter@aumedia.fi
Uppdaterat resultatlänken. Finland öppnade med en 11-0 seger mot Färöarna, Wilma Spets var inte med i den spelande truppen.