Den stora läsresan in på målrakan
Läskampanjen pågår ända till slutet av februari – ännu hinner man delta.
Den månadslånga läskampanjen ”Den stora läsresan” som lanserades inför februari pågår ännu i en veckas tid. Det är Läsväskan-teamet som ligger bakom kampanjen där precis alla Pargasbor kan delta.
Man kan delta i kampanjen antingen genom att läsa böcker för varandra – eller på egen hand. Varje läst sida som registreras motsvarar 2,5 meter – och då kampanjtiden är slut räknas sidorna ihop och det klarnar var Pargasborna landar.
Halmstad eller Oslo i onsdags
I onsdags vid lunchtid låg mätaren på ungefär 600 lästa kilometer, vilket motsvarar ungefär Halmstad på svenska västkusten, Oslo eller Kaliningrad. Men antagligen är det så att rätt många väntar med att registrera sina sidor fram till den 28 februari.
Skolelever deltar automatiskt via de sidor man registrerar under februari i Läsväskan och de flesta daghem och förskolor deltar gemensamt – men för alla andra gäller det att registrera sina sidor via formuläret som hittas på www.lasvaskan.fi/lasresan.
Lästips finns att få på läsebyråerna – det vill säga biblioteken – där man också kan registrera sina sidor om man vill. Bland alla som deltagit i kampanjen lottas det dessutom ut två familjebiljetter till Jukupark.
Akrobatiskt läsande
Hemma hos Markus Andersson och Sofia Berlin läser man mycket – och åtminstone familjens yngsta kombinerar det dessutom med akrobatik på hög nivå.
– Jag brukar ofta hänga i ringarna och läsa samtidigt. Det går riktigt bra, intygar Madicken som går på ettan i skolan.
Vad läser du helst då?
– Olika spännande grejer, gärna Lasse-Maja, svarar hon.
Just nu är det Nelly Rapp-boken ”Vampyrernas land” som är på gång. 108 sidor har den – och är en del av sportlovsläxan.
Madicken matar in alla lästa böcker i Läsväskan och berättar att hon redan har över 3 000 lästa (eller lyssnade) sidor.
– Jag tycker att man verkligen gör ett bra jobb för att motivera barnen att läsa i skolan, säger mamma Sofia Berlin som själv jobbar som klasslärare i S:t Karins svenska skola.
Harry Potter går hem
För familjens äldre dotter Emilia är det Harry Potter som gäller.
Jag antar att du var med på Harry Potter-kvällen i biblioteket här nyligen?
– Absolut, svarar hon.
Sofia Berlin erkänner att hon antagligen är den i familjen som är minst sannolik att vara upptagen med en bok, främst på grund av att hon inte riktigt ger sig tid att läsa.
– Som klasslärare kanske det inte är något man ska erkänna, men så är det. Då jag läser är det mystik som gäller. Min favoritförfattare är Paolo Coelho, men det kan lika väl bli trädgårdsböcker då man vill koppla av, skrattar hon.
Minst en, oftast två
Den stora bokmalen i familjen lär vara pappa Markus Andersson.
– Jag har nog alltid minst en bok på hälft och har haft det sedan jag lärde mig läsa i åttaårsåldern. Jag är litet av en periodare och snöar in mig på en viss genre, ena stunden är det fantasy, nästa krigslitteratur. Oftast brukar det vara en roman och en faktabok som jag läser parallellt, det brukar gå bra att kombinera, säger han.
E-böcker har egentligen bara äldre dottern fastnat för, de övriga föredrar en traditionell bok.
– Visst förstår jag det praktiska i e-böcker, men det ligger något i känslan av en riktig bok, säger Markus Andersson.
Bibliotekspersonalen får en stor eloge av familjen.
– De brukar vara alldeles otroligt duktiga på att rekommendera olika böcker och författare, säger han.
Hur väljer ni ut de böcker ni vill läsa?
– Vi brukar ofta låna böcker med skolan, säger Madicken.
– För min del är det oftast nån kompis bokhylla som gäller, svarar i sin tur Emilia som också lär ha en faster som under årens lopp aktivt försett henne med böcker.
Fotbollsböcker populära hos familjen Vainio
Hemma hos familjen Vainio i Pargas deltar 4-åriga Kerttu, 6-åriga Veikko och 8-åriga Viljo i läsresan tillsammans med föräldrarna Emilia och Jussi.
Pojkarna är just nu mest upptagna med de tjocka fotbollsböckerna de fick till julen – och det blir en hel del metrar varje kväll i form av kvällssagan.
– Princessagorna är bäst, säger Kerttu som är den som (oftast) får välja vilken saga som läses.
Också bokserien om Tatu och Patu ligger högt i kurs tillsammans med Herra Hakkarainen (Herr Getlund) och Molli-serien.
– Kvällssagan är nog den som mest regelbundet fixar metrar för vår del, den hör till varje kväll, säger pappa Jussi Vainio.
– Jag har också läst Kalle Anka, senast blev det 62 sidor, berättar Viljo ivrigt.
För föräldrarnas del blir läsandet mer sporadiskt
– Jag brukar oftast läsa 1–2 böcker i månaden, litet beroende på läget, säger Emilia Vainio.
– För min del kan det gå månader utan att jag läser alls, men då andan faller på kan det lätt gå så att man läser ut en bok på ett par kvällar, medger Jussi Vainio.
Några av barnens favoritböcker läses om och om igen – och då brukar också familjens yngsta försöka övertyga de andra om att hon nog kan läsa då hon kan handlingen utantill.
Vilket är det bästa stället att lyssna på kvällssagan?
– I mammas och pappas säng, säger Kerttu bestämt.
Hur långt hoppas ni komma på er läsresa?
– Svårt att säga, men en bit i alla fall. Jag tror inte att det blir riktigt ända fram till Åbo för vår del, men kampanjen är verkligen en kul grej, säger Emilia Vainio.
Läs också: Ut i vida världen – sida för sida
Mikael Heinrichs
050-306 2004/mikael.heinrichs@aumedia.fi