Ut i vida världen – sida för sida

Undertecknad har inte flera hyllmeter av Johan Ludvig Runebergs litteratur i sin bokhylla såsom Pro Runeberg-föreningens ordförande Gustav Sundström som intervjuas denna vecka, men det ska medges att jag äger åtminstone ett exemplar av Fänrik Ståls sägner.

Den boken är (förstås) arvegods som kommit i min ägo. Jag kan erkänna att jag aldrig läst den från pärm till pärm. Det är med andra ord inte särskilt många meter jag just från den boken kan bidra med till den stora läsresan som gänget bakom Läsväskan-konceptet tillsammans med den superaktiva personalen på Pargas bibliotek har lanserat inför februari månad.

Men om jag kommer från arbetsbordet till kaffekokaren med mina 37,5 meter av Fänrik Ståls sägner – eller Harry Potter för den delen – är det väl bra.

Som tur är får man också delta som familj – och där kommer nog räddningen för egen del. Den här resan ska nog inte stranda ens i Lielax vägskäl för oss. Dit är det ungefär fem kilometer från jobbet, vilket betyder cirka 2 000 sidor. Det ska väl gå an, särskilt om faktiskt alla slags sidor räknas.

Jag har ju redan tjuvstartat med de här 28 sidorna i tidningen som jag säkert kan läsa om på fredag.

Men det är alltid roligare att resa tillsammans. Att göra läsandet till en social grej är inte alltid så enkelt om man inte har yngre barn i familjen. Då blir det ofta rätt naturligt att man läser högt och läser tillsammans, men den där tjocka kriminalromanen brukar man rätt sällan läsa högt ur. Hur skulle nu det låta?

Läsinspiratörer finns det gott om i den här staden, det märks. I samband med Läsresan-kampanjen bjuds det på tips från biblioteket – och den som inte bekantat sig med Harry Potter har en ypperlig chans att göra det om exakt en vecka då det ordnas en stor temakväll kring det fenomenet i biblioteket.

Jag måste bara passa på att ge en eloge till en läsinspiratör av rang jag stött på helt och hållet i arbetets tecken i Hangö. Agneta Möller-Salmela på Hangö bibliotek har premierats i många olika sammanhang – bland annat av Svenska Kulturfonden år 2014 – för sitt jobb som läsinspiratör för barn och unga.

Hon hade till och med möjligheten att under ett halvt år tack vare ett arbetsstipendium jobba på heltid som läsinspiratör i Svenskfinland – och de upplevelsestunder hon ordnat för barngrupper i Hangö biblioteks sagorum går verkligen inte av för hackor.

Men om jag kommer från arbetsbordet till kaffekokaren med mina 37,5 meter av Fänrik Ståls sägner – eller Harry Potter för den delen – är det väl bra.

Jag tror det är dags att logga ut och plocka fram den där boken nu …

Mikael Heinrichs
050-306 2004/mikael.heinrichs@aumedia.fi