Fungerande vardag i hela Pargas
Det här är en opinionstext, åsikterna är skribentens egna.
Tom Simola ställde en aktuell fråga inför kommunalvalet i PK (4.3): hur ska de nya beslutsfattarna tackla Pargas framtid?
För att stärka kommunen som helhet behöver vi ta fasta på styrkorna i de olika delarna. Pargas har många styrkor men de ser lite olika ut i de olika kommundelarna.
Skärgårdsvägen gagnar alla kommuninvånare och därför är broarna över Rävsundet och Hessund viktiga för alla kommundelar. För lokala industrin och näringslivet är Skärgårdsvägen en existensbetingelse.
Digitala förbindelser är lika viktiga som vägar och broar för en fungerande vardag i kommunen. Det behövs någon som bygger ut nätet så att det når alla och kapaciteten räcker till. Det behöver staden fortsätta arbeta för, i hela kommunen.
Vi vet inte ännu hur vårdreformen påverkar tillgången till service inom social- och hälsovården i de olika kommundelarna.
Kommunen behöver se till helheten, så den blir så bra som möjligt för alla kommundelar. Vi behöver också vara beredda att utveckla kollektivtrafiken så att den på bästa sätt betjänar t ex vård och utbildning.
I Pargas har vi en geografi som gör att vårt skolnät ser annorlunda ut än i de flesta andra kommuner; vi har förhållandevis fler och mindre skolor. Ändå är kostnaden för skolorna på nationell medelnivå och resultaten på toppnivå. Om du väljer boplats utgående från skola så har du en mångfald av alternativ att välja mellan.
Invånarna i de olika kommundelarna skall behandlas jämlikt. T ex kommunala avgifter skall vara desamma oberoende av var du är bosatt i kommunen.
Skärgårdens särdrag behöver uppmärksammas i strategin för hela staden. På samma sätt som Rävsunds bro betjänar alla som färdas längs Skärgårdsvägen skapar en gästhamn i skärgården välfärd för hela kommunen.
Kommunens olika delområden behöver utvecklas utgående från sina styrkor, men i samarbete.
Samarbete bygger på trygghet och trygghet bottnar i att man känner en gemenskap med varandra. Det kan man inte göra utan kommunikation, eller utan att göra saker tillsammans.
Beslut ska föregås av en möjlighet till dialog och delaktighet. Gjorda beslut skall följas upp och utvärderas. Mindre bra beslut ska kunna korrigeras, men också accepteras; man måste få göra fel en gång, men inte samma fel två gånger.
På så sätt kan vi skapa en fungerande vardag för oss alla, nu och i framtiden.
Tomas Björkroth
Regina Koskinen
Conny Granqvist
Kommunalvalskandidater
SFP, Pargas