Pargas fick en egen riksdagsledamot

Sandra Bergqvist keräsi suurimman äänisaaliin Paraisilla ja yhteensä 2 981 ääntä, mikä riitti läpimenoon kun RKP sai vaalipiirissä yli 15 000 ääntä. Kuva: Dan Lolax
Publicerad:
Sandra Bergqvist samlade mest röster i Pargas i riksdagsvalet och fick totalt 2 981 röster, vilket räckte till inval då SFP nådde över 15 000 röster totalt. Foto: Dan Lolax

Riksdagsvalet ur Pargas synvinkel blev en SFP-betonad affär, då partiet samlade ett väljarstöd på strax över 50 procent i Pargas, framåt med drygt sju procentenheter från senaste riksdagsval.

Samtidigt hade partiet lyckats mobilisera tillräckligt med väljare i valkretsen för att få in en efterträdare till sittande Stefan Wallin som redan i god tid innan valet meddelade att han inte ställer upp för omval.

[table id=5 /]

Hela valets segrare SDP kom i Pargas långt efter med ett understöd på dryga tio procent (-3,5 procentenheter sedan 2015), knappt före Sannfinländarna på 9,5 procent. Vänsterförbundet på knappa nio procent och Samlingspartiet med 8,4 procent rundade av kvartetten som i praktiken skiljdes åt av drygt 150 röster.

De Gröna backade ungefär en procentenhet i Pargas medan Centern tappade 3,3 procentenheter.

[table id=1 /]

Bergqvist representerar regionen

Regionens nya riksdagsledamot heter Sandra Bergqvist. Hon kammade hem stora röstmängder i Nagu, Korpo, Houtskär och Iniö där hon samlade totalt 1 117 av sina 2 981 personliga röster. Det är mer än en tredjedel av hennes totala röstmängd. I Houtskär samlade Bergqvist 266 röster, vilket betyder hisnande 78,7 procent av samtliga röster i kommundelen.

Tror du att du hade en fördel av att vara tidigt ute med din kandidatur?

– Valdeltagandet var högt och visst kan det vara att jag hade nytta av det. Å andra sidan har jag varit partiets vice ordförande i två år och fört en aktiv debatt under en lång tid, säger Bergqvist då PK ringer upp under måndagen.

[table id=2 /]

Kampanj på nätet

Bergqvists kampanjteam bestod av ett tiotal personer och fördes till en stor del på nätet.

– Jag bollade dagligen saker med teamet och många andra har förstås också bidragit med namn i stödannonser, bildekaler. Det har varit ett brett engagemang.

Då PK får tag på Bergqvist sitter hon i bilen på väg från Åbo hem till Nagu. På hemvägen passade hon samtidigt på att plocka ner kampanjaffischer längs Skärgårdsvägen.

– Efter det ska jag ännu hämta barnen, i övrigt blir det en rätt lugn vecka och jag ska försöka hinna umgås mera med familj och vänner över påsken samt förstås fundera över hur vår vardag ska börja rulla på från tisdagen då den nya riksdagen inleder sitt arbete.

Heinonen nöjd men besviken

Mariehamns stadsdirektör Barbara Heinonen kom väldigt nära i kampen om SFP-mandatet. Hon fick endast 123 röster (innan onsdagens kontrollräkning) färre än Bergqvist.

Om Bergqvist var överlägsen i skärgården var Heinonen det i Pargas kommundel: 1 618 av hennes 2 858 röster kom härifrån.

– Det blev en verkligt tajt kamp, men prioritet nummer ett var förstås att säkra SFP-mandatet. Visst är jag aningen besviken också, det blev litet som för hockeydamerna då det såg rätt bra ut efter att förhandsrösterna kom in, men marginalerna var små, konstaterar Heinonen.

Tillbaka till vardagen

Samtidigt är Heinonen nöjd med sitt resultat med tanke på att hon inte hann göra en så lång kampanj och att hon egentligen kom från att inte ens vara påtänkt som kandidat till att nästan bli invald i riksdagen.

Heinonen tog ut semester under kampanjens slutskede och återvände till arbetsplatsen i Mariehamn redan i går.

– Stadsstyrelsen har sammanträde direkt på tisdag så det är raka vägen tillbaka i hetluften. Planen var att återvända direkt och antingen fortsätta som tidigare eller lämna in min avskedsansökan, säger hon.

Laaksonen snubblande nära ersättarplats

Också De Grönas Helena Särkijärvi och Vänsterförbundets Lotta Laaksonen gjorde ett bra val och samlade 1 806 respektive 1 198. Särkijärvi lyckades nästan tredubbla sina personliga röster från riksdagsvalet 2015 då hon fick 661 röster medan Laaksonen var uppställd för första gången.

– Som förstagångskandidat är jag personligen väldigt nöjd med resultatet, men visst svider det aningen att jag blev bara 24 röster från att vara partiets ersättare från Egentliga Finlands valkrets, säger Laaksonen som samlade fjärde mest VF-röster i valkretsen.

Ersättarplatsen har i praktiken betydelse endast om någon av de ordinarie ledamöterna i partiet frånsäger sig sig sin plats i riksdagen. Det handlar inte om en suppleant i samma bemärkelse som i kommunalpolitiken, där en suppleant kan kallas in om den ordinarie ledamoten av någon orsak inte har möjlighet att närvara vid ett sammanträde.

Brett kontaktnät

Laaksonen fick endast 121 röster på hemmaplan i Pargas, men har byggt upp ett starkt stöd via sina kontakter runtom i regionen. 700 av rösterna kom från Åbo.

[table id=10 /]

– Vi hade ett litet och rätt orutinerat team, men då jag ger mig in på något gör jag det helhjärtat och fullt ut. Jag tror att mina medborgarinitiativ och annan medborgaraktivism som nått över nyhetströskeln säkert varit en starkt bidragande orsak till framgången, säger Laaksonen.

Det är säkert för tidigt att fråga nu, men gör du ett nytt försök om fyra år?

– Utan vidare, jag tror att de erfarenheter vi som team samlat in bäddar för ett nytt försök, nu vet vi mera och tar med oss alla lärdomar, säger hon.

Särkijärvi nöjd ändå

Särkijärvi blev sjätte bland De Gröna i valkretsen där Sofia Virta från S:t Karins aningen överraskande knep mandatet efter sittande riksdagsmannen Ville Niinistö som inte ställde upp.

– Jag är väldigt nöjd med min egen röstmängd, det var ett resultat av flera tiotals frivilligas enorma insatser under flera månaders tid. Det värmer verkligen och jag är tacksam över allt stöd, konstaterar Särkijärvi.

Mikael Heinrichs

050-306 2004/mikael.heinrichs@aumedia.fi

Läs också: Dags att krypa till korset