Dags att krypa till korset

För exakt tre månader sedan konstaterade jag på denna plats att sannolikheten att någon av Pargaskandidaterna blir invald i riksdagsvalet är rätt liten. Tji fick jag, rätt åt mig. Faktum är att SFP lyckades få fart på väljarna i trakten och att Sandra Bergqvist – som faktiskt den gången svarade med en insändare – från och med tisdag nästa vecka är sittande riksdagsledamot.

Dessutom blev hennes närmaste konkurrent Barbara Heinonen tvåa i kampen om ett SFP-mandat i Egentliga Finland, så det är nästan dubbel-tji på mig.

Exakt hur valresultatet utspelar sig för regionens och Pargas del återstår att se.

För övrigt gjorde SFP sitt bästa val i Egentliga Finland sedan 1987, då Christoffer Taxell håvade in 14 006 röster i Åbo läns södra valdistrikt som det hette på den tiden.

Av Pargasborna fick både De Grönas Helena Särkijärvi och Vänsterförbundets Lotta Laaksonen långt över tusen röster var. Laaksonen var dessutom snubblande nära en plats som ersättare, då hon blev endast 24 röster från VF-trean Emma Lindqvist.

Valkvällen blev en rysare på många sätt med många vinnare och egentligen bara en stor förlorare, Centern. Partiet tappade enorma 18 mandat och gjorde sitt sämsta val på över hundra (!) år då man landade på 31 mandat. Senast man gick under den siffran? År 1917, då partiet hade 26 riksdagsledamöter.

Däremot kan man med fog säga att det här valet var en seger för demokratin, oberoende av vad man tycker om utgången. Valdeltagandet landade på 72 procent, vilket är den högsta siffran sedan 1991. Men på 1960–1980-talen var det inte alls ovanligt att den siffran började med en åtta. Rekordnoteringen lyder för övrigt 85,1 procent, då snackar vi riksdagsvalet 1962.

Valdeltagandet%
Hela landet72,0
Egentliga Finlands valkrets73,2
Pargas75,9
Pargas röstningsområde74,5
Nagu82,0
Korpo81,7
Houtskär80,7
Iniö77,0

SDP som varit det stora oppositionspartiet de senaste fyra åren lyckades inte riktigt nå upp till de förväntningar som partiets anhängare hade ställt innan valet, trots att man utgick som segrare och att Antti Rinne blir den som börjar sondera ny regeringsbas. Aldrig tidigare har man vunnit valet med en så låg röstandel (17,7 procent). Den siffran har alltid tidigare börjat med en tvåa.

I valkretsen blev Sannfinländarna etta med 294 rösters marginal (innan kontrollräkningen) till Samlingspartiet som traditionellt varit starka i Egentliga Finland. Den enda förändringen i mandaten i valkretsen var också Sannfinländarnas plus ett medan Centern backade med ett mandat.

Exakt hur valresultatet utspelar sig för regionens och Pargas del återstår att se.

Mikael Heinrichs
050-306 2004/mikael.heinrichs@aumedia.fi

Läs ocksåPargas fick en egen riksdagsledamot