Sjuttiotalet möter åttiotalet

Ivrig. Linda Pyy ser fram emot den kommande nostalgimatchen och hoppas på minst lika stor insamlingsframgång som killarna hade förra våren. Foto: Mikael Heinrichs.
Ivrig. Linda Pyy ser fram emot den kommande nostalgimatchen och hoppas på minst lika stor insamlingsframgång som killarna hade förra våren. Foto: Mikael Heinrichs.
Då Piffens handbollsherrar i mars i fjol ordnade en nostalgimatch mellan spelare födda 1972/73 och 1975/77 för att samla in pengar till nya bollar för föreningens yngsta juniorer tänkte Linda Pyy att damerna visst också kan.
– Det var egentligen i samband med att den matchen ordnades som vi tyckte att det där vill vi också göra. Smått tokig är man väl som ger sig in på sådant, men nu blir det av, säger Linda Pyy.
Lördagen den 6 februari möts Piffens flickor från 70-talet och flickor från 80-talet i nostalgimatch nummer två i PIUG-hallen.
– Stommen i 70-talisternas lag bildas egentligen av det flicklag som 1989 tog FM-brons i dåvarande R-flickornas (B-flickor) serie. Vi ser ut att bli åtminstone sju spelare från det laget som deltar, åtminstone en spelare som i dag bor i Sverige har bekräftat att hon deltar, säger Pyy.
Piffens R-flickor tog FM-brons våren 1989. PK-arkiv.
Piffens R-flickor tog FM-brons våren 1989. PK-arkiv.
Hon medger att hon till en början var aningen skeptisk till om någon över huvud taget skulle nappa på idén, men för tillfället har båda lagen trupper om 14–15 spelare plus en ledartrio var. Intresset har egentligen överträffat alla förväntningar.
– För vissa har det gått 25 år sedan de senast spelat medan några i 80-talisternas lag fortfarande spelar, till och med på riktigt hög nivå, säger Pyy som själv slutade 2008 men har antingen spelat med eller tränat de flesta också i 80-talslaget.
Den senaste förstärkningen i 80-talslaget är Ida Bruun som spelar FM-seriehandboll i HIFK.
– Samtidigt gäller det att komma ihåg att vi ju inte spelar med blodsmak i munnen. Det blir litet som en återträff för oss gamyler och vi kommer att gå ut och äta och bada bastu tillsammans efter matchen, säger Pyy.
Att det trots allt ligger en del prestige bakom går inte att ta miste på. I samband med C-flickornas träningar har 70-talslaget kört en del träningspass och finslipat finesser.
– Om du kallar att hållas på benen för det, så … Många har funderat på om de vågar komma med av rädsla för att göra bort sig, men det är ju inte därför vi spelar. Det är för att ha kul och för ett gott ändamål. Gör vi bort oss så bjuder vi på det, skrattar hon.
Målsättningen med den här nostalgimatchen är att samla pengar för att kunna köpa nya bollar till de äldre juniorerna (A–D).
Företag och privatpersoner kan sponsorera bollar och dessutom kommer det att vara möjligt att betala ett frivilligt inträde i samband med matchen.
Dagen inleds med tre juniormatcher då F-pojkarna möter Dicken Blå dubbelt upp och D-flickorna däremellan spelar mot Grankulla. Den första juniormatchen kör igång klockan 13.50 medan nostalgimatchen börjar klockan 17.
– Pojkarna samlade förra våren in över 4 000 euro och visst har vi som målsättning att slå dem, skrattar Pyy.
Samtidigt påminner hon att de äldre juniorernas bollar är dyrare än de mindre juniorernas.
Flickorna har dessutom engagerat Jens Backlund som speaker, men ännu i skrivande stund är det inte helt klart med vem som kommer att sköta domaruppgiften.
– Men vi kommer nog garanterat att ha också domare, skrattar Pyy.
Mikael Heinrichs
050 306 2004/mikael.heinrichs@aumedia.fi
Läs ocksåPIF skänker använda handbollar till lågstadierna i Pargas


Laguppställningarna (per 26.1)

  • 70-talisterna: Katarina Eriksson, Janina Krook (Karlsson), Pia LeGrand (Mickelsson), Martina Lemberg (Eriksson), Viktoria Lindström, Sabina Mulari (Lindblom), Nina Nyman, Kia Nyström (Johansson), Johanna Pyy, Annika Seppälä, Charlotta Stenmark, Linda Pyy, Annika Tidström (Laine), Christel Åberg (Lundström).
  • Lagledning: Ditte Nordqvist, Camilla Brachet (Bergen), Johanna Wassholm.
  • 80-talisterna: Ida Bruun, Lotta Dammert (Alho), Anna Fröberg, Emilia Granlund, Henna Hertsbacka (Alexandersson), Johanna Isaksson (Toivonen), Jolanta Lundgren, Linda Nordling, Jessica Ranta-aho (Kronberg), Janina Ridberg, Maria Salmi (Rautanen), Heidi Suominen, Linda Suominen, Heidi Vainio, Mira Öhman (Karlsson).
  • Lagledning: Sandra Blomqvist, Jenny Kronberg, Frida Penkkala (Timgren).