Allt väl med Paraisten lukio efter fyra månader i nya utrymmen

Andra årets studerande Olivia Toukola och rektor Ari Rintanen vid Paraisten lukio är nöjda med de nya, tillfälliga arrangemangen. Foto: Timo Järvenpää

Inneluftsproblemen som tvingade Paraisten lukio att flytta till nya lokaler i våras har inte sist och slutligen ändrat på så mycket i skolvardagen.

Efter flytten till Axxell-fastigheten har Paraisten lukio fått lov att vänja sig vid mindre utrymmen än tidigare, men rektor Ari Rintanen är nöjd trots det.

– Den här lösningen är många gånger bättre än någon baracklösning, säger han.

Två framtida alternativ på tapeten

Enligt nuvarande planer kommer finska gymnasiet att verka i de tillfälliga utrymmena åtminstone under detta läsår och följande. Exakt vad framtiden för med sig kan klarna redan under hösten.

– Just nu finns det två olika alternativ, varav det ena är att också det svenskspråkiga gymnasiet flyttar in här och det andra att vi återvänder till skolcentret, säger Rintanen.

Enkel flytt

Flyttlasset gick i februari under sportlovet och våren gick rätt smidigt.

– Flytten var snabb och okomplicerad. Vi hade mycket grejer, men hade förberett flytten tillsammans med lärarkåren sedan hösten.

Eftersom utrymmet på Vapparvägen var begränsat, fick man lov att rensa rätt mycket.

– Visst tog det en tid att vänja sig, men rätt snabbt kom vi in i vardagsrytmen, säger andra årets studerande Olivia Toukola.

Vissa transportsträckor

All undervisning kan dock inte ordnas i Axxells utrymmen, eftersom man inte har tillgång till ändamålsenliga rum för bildkonst, kemi och fysik samt gymnastik. Det betyder att studerande och lärare får lov att förflytta sig till skolcentret för vissa lektionspass.

– Till en början var det aningen knepigt då vi inte hade tillräckligt med tid att komma från det ena stället till det andra, men nu har vi mera tid och det fungerar. I själva verket längtar vi inte alls tillbaka till den tidigare skolan, de här utrymmena är modernare och rymligare för studerande, säger Toukola.

För att underlätta problemet med att ta sig från Axxell till skolcentret har man från skolans sida övervägt att ordna med egna cyklar. Åtminstone Olivia tycker att det låter som en bra idé.

– Det låter som en smart grej, säger hon.

Samarbetet fortsätter trots avståndet

I skolcentret hade samarbetet mellan det finsk- och svenskspråkiga gymnasiet kommit bra igång, men i och med avstånden har en del studerande låtit bli att välja av de gemensamma kurserna.

– Men samarbetet fortsätter trots det och en del gemensamma kurser ordnas fortfarande, påminner Rintanen.

Överlag verkar både rektor, lärare och studerande vara nöjda med arrangemanget.

– Här är verkligen rent och maten är mycket bättre. Matsalen är trivsam och det finns gott om utrymmen för studerande. Lokalen fungerar och klassrummen är moderna, säger Toukola och Rintanen.

Rintanen påpekar dock att man inte ännu har särskilt långvarig erfarenhet av de nya lokalerna – och vintern har man inte ännu upplevt här.

Timo Järvenpää
0400-242 131/timo.jarvenpaa@aumedia.fi

översättning Mikael Heinrichs

Läs ocksåStuderande hjälper varandra – över språkgränserna

Läs ocksåOmstart för skolorna

Var först att kommentera

Kommentarer

Alla som kommenterar PK:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Underteckna kommentaren med både ditt för- och efternamn, tack.


*