Uusi nuohooja aloittaa saaristossa

Nuohoojat Paraisilla ja saaristossa.  Johan Gestraniuksella ja Kalle Holmströmillä on Varsinais-Suomen pelastuslaitoksen kanssa sopimus nuohouksesta Paraisilla, Nauvossa, Korppoossa ja Houtskarissa. Kuva: Anja Kuusisto.
Nuohoojat Paraisilla ja saaristossa. Johan Gestraniuksella ja Kalle Holmströmillä on Varsinais-Suomen pelastuslaitoksen kanssa sopimus nuohouksesta Paraisilla, Nauvossa, Korppoossa ja Houtskarissa. Kuva: Anja Kuusisto.
Nauvon, Korppoon ja Houtskarin uusi nuohooja on huhtikuusta alkaen Kalle Holmström ja Paraisilla jatkaa edelleen Johan Gestranius. Tarpeen mukaan hänkin suorittaa nuohousta myös kaupungin saaristo-osissa.
Järjestely johtuu siitä että Varsinais-Suomen pelastuslaitos ei ole uusinut sopimusta saariston aiemman nuohoojan kanssa vaan Gestraniuksella on huhtikuusta alkaen sopimus koko kaupungin alueesta Iniötä lukuunottamatta.
– Mutta tehtävä on yhdelle mahdoton ja siksi Kalle Holmström on minun alihankkijani ja jaamme työn, sanoo Gestranius.
– Otan jo nyt vastaan tilauksia, kertoo Holmström. Olisi vain hyvä jos moni vakituisista asukkaista teettäisi nuohouksen muina aikoina kuin kesän huippusesonkina.
Tenholalainen Holmström on jo nyt tuttu osalle Houtskarin, Nauvon ja Korppoon huvilan- ja talonomistajia. Tämä johtuu siitä että hän aloitti nuohoojakoulutuksen syksyllä 2014 ja työskenteli sen aikana osittain myös saaristossa.
– Arita Jokinen täällä Paraisten palolaitoksella on opettanut minulle paljon. Tämähän on minulle aivan uusi ala, kertoo Holmström, joka on toiminut aiemmin mm. tuonnin ja myynnin parissa.
Nuohoojan ammattitutkinto koostuu neljästä tutkintokokeesta. Niissä käsitellään itse nuohousta, palotarkastusta, asiakaspalvelua ja yritystaloutta sekä ilmanvaihtolaitteistoja.
– Syksyllä saan kaikki kokeet valmiiksi. Kesällä on töitä päivittäin ja silloin en ehdi lukea tutkintoa varten, sanoo Holmström.

Hyödyllisiä vinkkejä nuohoukseen

  • Nuohous tulee tehdä kerran vuodessa omakotitalossa ja joka kolmas vuosi kesämökillä jotta palovakuutus olisi voimassa.
  • Jos kesämökkiä käytetään ympärivuotisesti ja jos myös lämmitetään ympärivuotisesti tulee nuohous suorittaa kerran vuodessa.
  • Jos et ole lämmittänyt kesämökkiä talvikaudella, muista seuraavat asiat:
    • Ennen kuin alat lämmittää, katso muurin kuntoa. Näkyykö halkeamia? Jos on uusia halkeamia, lämmitä hyvin varovasti ja tarkista:
      Jos halkeamista tulee mustaa savua, on lämmittäminen lopetettava välittömästi.
    • Lämmitä varovasti kauden alussa. Perussääntönä on että ensimmäisenä päivänä lämmität muuria hitaasti ja vasta toisena päivänä lämmität rakennusta.
    • Käytä kuivaa puuta. Tarkista että kodin palovaroittimet toimivat.

Nuohous saaristossa merkitsee melko paljon matkustamista ja ennen kaikkea toisiaan lähellä olevien kohteiden ja sopivien reittien yhdistämistä.
– Joskus ihmiset kuvaavat asuinpaikkaansa kertomalla kuka asuu naapurissa tai mikä talo on lähellä, mutta se ei oikein riitä, vaan tarvitsen osoitteen, hymähtää Holmström.
– Mutta ihmiset ovat supermukavia ja on ilo työskennellä saaristossa. Uskon että ihmisistä tulee mukavia kun he saavat olla paljon ulkona luonnossa.
Nuohoojan työssä on riskinsä ja sekä Gestranius että Holmström korostavat turvallisuuden merkitystä. Osa varusteista on talon omistajan vastuulla kuten katolle johtavat ja siellä olevat tikkaat. Niiden tulee olla turvallisia säällä kuin säällä –  jos keli tai liukkaus on esteenä ei nuohota.
– Samalla hetkellä kun putoan tikkailta, muuttuu koko elämäni. Tästä saan joskus itseäni muistuttaa, toteaa Gestranius.

Lähetä mielellään tekstiviesti kun otat yhteyttä nuohoojaan, heidän työssään ei ole aina mahdollista vastata puhelimeen. Kalle Holmströmin numero on 0400 414  295 ja Johan Gestraniuksen 045 139  0640.

Anja Kuusisto
050 400 2352/anja.kuusisto@aumedia.fi
suomennos Leena Lehtonen