Aika oli kypsä nimenvaihdokselle – Firmally julkistettiin vuoden alussa

Kahvitauko. Robin Elvström (oik.), Benjamin Lindström ja Niklas Johansson. Kuva: Yksityinen.

Paraislainen yritys haluaa ravistaa pölyt tilitoimistoalalta, ja se on viime vuodet panostanut paljon digitalisaatioon. Tammikuussa julkistettiin yrityksen uusi nimi Firmally.

Tarkkaavainen kulkija on ehkä huomannut, että Rantatie 16 kiinteistöön Paraisten keskustassa on ilmaantunut mainostaulu, jossa lukee Firmally. Kiinteistön toisessa kerroksessa on yrityksen toimitusjohtajan Robin Elvströmin työhuone. Hän on yksi yrityksen viidestä osakkeenomistajasta.

– Meillä kaikilla viidellä omistajalla on huippuosaamista eri alueilta, ja se tuntuu turvalliselta ja hyvältä, Elvström sanoo.

“Tällä alalla on paljon riskeja ja suuri vastuu”

Hänestä tuli tilitoimiston osaomistaja vuonna 2021, kun aiempi omistaja Staffan Sundström jäi eläkkeelle ja myi yrityksen. Vuodesta 2013 yrityksessä työskennellyt Elvström ei halunnut kaiken kovan työn haihtuvan savuna ilmaan, joten hän päätti muutaman kollegansa kanssa investoida yritykseen.

– Olin kyllä vähän epävarma, sillä tällä alalla on paljon riskeja ja suuri vastuu, ja se pelotti vähän aluksi.

Investointi osoittautui kuitenkin onnistuneeksi ratkaisuksi. Kun Elvström aloitti vuonna 2013, yrityksellä oli neljä työntekijää. Nyt työntekijöitä on 15, ja liikevaihto on 930 000 euroa.

– Toivottavasti pääsemme miljoonaan euroon tänä vuonna, Elvström sanoo toiveikkaasti.

Nimi oli aiemmin Tili Sydwest Oy Ab

Yrityksen nimi oli aiemmin Tili Sydwest Oy Ab, ja sen perustamisvuonna 1988 nimi oli Pargas Miljard Oy Ab. Viimeisten kolmen vuoden aikana yrityksen toiminta on käyty tarkkaan läpi rutiineita ja työtapoja myöten. Ensimmäisenä vuonna liikevaihto kasvoi 20 prosentilla, ja kasvu tapahtui pääosin palkkapuolella. Aiemmin yrityksellä oli laajasti toimintaa, mutta nyt on keskitytty kaikkein kannattavimpiin palveluihin. Esimerkiksi uusia asunto-osakeyhtiöitä ei enää oteta asiakkaiksi.

– Olemme työskennelleet paljon jatkuvuuden eteen, ja nykyisin teemme töitä enemmän tiiminä, Elvström selittää.

Viranomaisten suunnalta kohdistuu tiukkoja vaatimuksia, sillä esimerkiksi aluehallintovirasto tarkkailee yrityksiä rahanpesun estämisen nimissä. Tämän lisäksi Firmally on auktorisoitu tilintarkastustoimisto, mikä tarkoittaa, että Suomen Taloushallintoliitolla on omat vaatimuksensa yrityksen toiminnalle. Lisäksi GDPR ja etenkin asiakkaat asettavat korkeita vaatimuksia sille, miten asiakastietoja käsitellään ja miten tietoturvasta huolehditaan.

Yrityksessä on rento asenne kieliä kohtaan

Yritys on ruotsinkielinen, ja noin kolmasosaa asiakkaista palvellaan ruotsiksi, kolmasosaa suomeksi ja loppuja englanniksi. Elvström korostaa, että yrityksessä on rento asenne kieliä kohtaan, ja ettei henkilöstön palkkauksessa noudateta erityisiä kielivaatimuksia. Enemmän on kyse siitä, että on uskallettava palvella asiakkaita heidän omalla kielellään.

Kirjanpito ja palkanlasku ja niissä konsultoiminen ovat yrityksen ydinosaamista.

– Me yksinkertaisesti mukautamme ja räätälöimme palvelupaketin asiakkaillemme.

Puolet yrityksen liikevaihdosta tulee ulkomaisilta yrityksiltä ja yksityishenkilöiltä, jotka usein haluavat apua ja neuvoja suomalaisten sääntöjen noudattamiseen. Asiakkaita on suurista maailmanlaajuisista yrityksistä aina yhdistyksiin, yksittäisiin elinkeinonharjoittajiin ja erikokoisiin osakeyhtiöihin. Nämä yritykset toimivat monilla eri aloilla kuten rakennusalalla, kahvila- ja ravintola-alalla, IT-alalla ja nettikaupan alalla.

– Paikalliset asiakkaat ovat tärkeä osa toimintaamme, ja heitä on mukava tavata kasvokkain. Se tuo väriä elämään. Yhteydenpito ulkomaisiin asiakkaisiin hoituu pääosin etänä.

“Tämä ala kärsii ehkä vähän pölyisestä maineesta”

Elvström sanoo, että vaikka yritys on viime vuosina panostanut lujasti digitalisaatioon, asiakkaat voivat mielellään poiketa Rantatien toimistolle. Yrityksessä on käytetty paljon aikaa ja vaivaa sisäisten prosessien saamiseksi kuntoon, ja nyt on aika keskittyä ulkoiseen puoleen. Sen aluksi julkistettiin tammikuun 15. päivänä yrityksen uusi nimi Firmally. Nimellä halutaan painottaa Firmallyn roolia yritysten kumppanina. Nimen osat Firm+ally toimii Elvströmin mukaan hyvin ulkomaalaisia asiakkaita ajatellen, se toimii kansallisesti ruotsiksi ja suomeksi, kun termi ”firma” on osa nimeä.

– Tämä ala kärsii ehkä vähän pölyisestä maineesta, ja me halusimme vähän leikkisämmän nimen, mutta kuitenkin sellaisen joka antaa uskottavuutta toimialalla.

Juuri nyt konttorilla on meneillään kiireinen tilinpäätöskausi monen muun projektin lisäksi, joten uuden nimen julkistamista ei ole ehditty juhlia. Yrityksellä on kuitenkin selvä visio tulevaisuudesta.

– Haluamme jatkaa kasvun tiellä, sanoo Elvström.

Liikevaihto on kasvanut viime vuosina

Tähän asti yrityksen liikevaihto on kasvanut viime vuosina 10-20 prosentilla samaa tahtia henkilökunnan määrän kasvun kanssa. Elvströmin mukaan Firmally panostaa henkilökuntaan, yrityskulttuuriin ja erityisesti viihtyvyyteen. Hän korostaa, että tärkeää jatkuvasti arvioida omaa työtään ja miettiä omaa rooliaan yrityksessä. Esimerkkinä hän sanoo, että yrittäjän on opittava delegoimaan ja myös pohtia, miten paljon itse haluaa olla aktiivisesti mukana operatiivisessa toiminnassa.

– Minulle on tärkeää, että säilyy palo siihen mitä teen.

Malin Johansson

Käännös: Sari Sarelius

1 Kommentti

  1. Pieni virhekäännös. “auktoriserad redovisningsbyrå” on suomeksi auktorisoitu tilitoimisto. Yhtiö ei nimittäin hoida tilintarkastuksia.

Kommentoi

Kaikkien, jotka kommentoivat PK:n nettijuttuja, odotetaan tekevän sen asiallisesti ja omalla nimellään. Kommentin allekirjoitus sekä omalla etu- että sukunimellä, kiitos.


*