Mobo-rata vihitään käyttöön suunnistuspäivän yhteydessä

Modernia suunnistusta. Mobo-suunnistus tapahtuu älypuelimen avulla QR-koodeja skannaamalla. Kuvassa Malms skolanin oppilaat testaamassa rataa. Kuva: Yksityinen
Paraisten ensimmäinen Mobo-suunnistusrata avataan virallisesti ensi keskiviikkona osana World Orienteering Dayn juhlallisuuksia. Mobo-suunnistuksessa on kyse kiinteistä rasteista, jotka voidaan lukea – tai siis leimata – älypuhelimen avulla. Tarvitset ainoastaan sopivan älypuhelimen, jossa on kamera ja QR-kkodien lukemiseen tarkoitettu ohjelmisto sekä Mobo-sovellus.
Ilmaisen sovelluksen voi ladata Windows-, Android- tai iPhone-puhelimien omista sovelluskaupoista.
Mobo-ratoja löytyy sekä Suomesta että ulkomailta, ja kyseessä onkin virolaisen ohjelmointiyrityksen kehittämä sovellus. Kartat voi ladata puhelimeen vaikkapa valmiiksi kotona, jotta välttyy turhalta dataliikenteeltä maastossa (tai missä rata sitten sijaitseekaan).
– Olemme oikeastaan jo pidempään suunnitelleet Mobo-rataa Paraisille ja nyt oli oiva tilaisuus yhdistää tämä hanke suunnistuspäivään. Kaupunki on tukenut meitä rastilaattojen valmistuskustannuksissa ja rasteja on yhteensä 14 kappaletta vierassatamasta keskuspuistoon ulottuvalla alueella, Pargas IF:n suunnistusjaoston puheenjohtaja Max Laurén kertoo.
Rata on tarkoitettu sekä paikallisille että matkailijoille, ja on todellinen matalan kynnyksen sisäänajoväylä suunnistukseen lajina.
– Tämä suunnistusmuoto soveltuu hyvin esimerkiksi koululuokille, jotka ovatkin jo hieman päässeet testaamaan rataa. Palaute oli positiivista ja he pitivät konseptista, Laurén kertoo.
Radan virallisia avajaisia juhlistetaan 24. toukokuuta kello 19.00 vierassatamassa, jossa kaupungin vapaa-ajan sihteeri Mikael Enberg vihkii radan käyttöön. Toki rataa voi käydä kokeilemassa vaikka heti, sillä kaikki rastit ovat jo paikoillaan.
– Meillä on myös muita kiinteitä rasteja lähellä keskustaa, Norrbyssä ja Munkvikissä. Näihin saa ostaa karttoja Sollidenin leirintäalueelta ja vierassatamasta, Laurén muistuttaa.
Mikael Heinrichs
050-306 2004/mikael.heinrichs@aumedia.fi