”Voiko tähän taloon olla rakastumatta?”

Ylpeä puheenjohtaja. Terhi Nordqvist rakastui ”bygdikseen” heti ensi näkemältä. Tunnelmallisella talolla on tuhansia tarinoita kerrottavanaan. Kuva: Mikael Heinrichs.
Ylpeä puheenjohtaja. Terhi Nordqvist rakastui ”bygdikseen” heti ensi näkemältä. Tunnelmallisella talolla on tuhansia tarinoita kerrottavanaan. Kuva: Mikael Heinrichs.
Viime vuonna 60-vuotisjuhliaan viettänyt talo on tuttu monelle paraislaiselle. Useimmiten juhannussalko koristaa pihapiiriä.
Nuorisoseurojentaloja käsittelevässä sarjassamme on nyt Mälö bygdegårdin, eli tuttavallisemmin ”bygdiksen” vuoro. Talo vietti viime vuonna 60-vuotisjuhliaan ja on vuosien varrella ollut erinäisten tapahtumien pitopaikkana. Säännöllinen, jokaviikkoinen toiminta on viime vuosina hieman hiipunut. Mutta jokavuotisia, perinteeksi muodostuneita tapahtumia kuitenkin riittää.
– Kevättalkoot, kesä- ja syyskirppis sekä joulumyyjäiset ovat vuosien varrella löytäneet paikkansa. Sama koskee marttojen marraskuista perunapäivää. Aikaisemmin järjestimme myös perhekahvilan sekä paikallishistoriaan painottunutta Mälöklubben-kerhoa, kertoo Mälö bygdeförening -yhdistyksen puheenjohtaja Terhi Nordqvist.
Pihapiiriä. PK-arkisto.
Pihapiiriä. PK-arkisto.
Hän toivoo talon muodostuvan entistä enemmän kyläläisten olohuoneeksi ja tietenkin lisää vapaaehtoisia mukaan sekä hallituksen että yhdistyksen jäsenistöön.
– Meitä on pieni ydinporukka joka hoitaa taloa ja suurinta osaa muusta toiminnasta. Totta kai ottaisimme mieluusti mukaan lisää, innostunutta väkeä, hän sanoo.
Kesäisin Nordqvist on pitänyt ”bygdiksessä” kesäkahvilaa muutamana päivänä viikossa viime vuosina, lomien salliessa.
– Kahvilatoimintaa on kiitelty sekä kyläläisten että kesäasukkaiden puolelta. Vapaa-ajan asukkaita Stormälössä on paljon, mutta heitä näkyy paljon myös kesäkauden ulkopuolella, Nordqvist kertoo.
Siitä huolimatta kesä on ”bygdikselläkin” sitä varsinaista sesonkiaikaa, aivan kuten useimmissa muissakin seuraintaloissa. Häät, syntymäpäivät ja muut juhlallisuudet täyttävät viikonloput, eikä talon talouspuolta saataisikaan kasaan ilman tilojen vuokrausta.
– Korjattavaahan tällaisessa rakennuksessa aina löytyy, kertoo kiinteistönvälittäjänä työskentelevä Nordqvist.
Tällä hetkellä akuutein toimenpide lienee julkisivuremppa, viimeisin korjaustoimenpide oli puolestaan pääoven portaiden uusiminen.
– Itsehän rakastuin taloon heti ensi näkemältä. Tässä on jotain sellaista aitoa ja tunnelmallista. Voiko tähän taloon olla rakastumatta? Ainakin itselleni talo on äärettömän tärkeä, kertoo kuutisen vuotta sitten Stormälöön muuttanut Nordqvist.
– Kun minua pyydettiin puheenjohtajaksi, ei minun itse asiassa tarvinnut miettä asiaa kovinkaan pitkään, hän sanoo.
Nordqvist pitää mielellään yhteisen kulttuuriperinnön puolia. Kyläyhteisö, yhteisöllisyys ja yhteenkuuluvuus on hänelle tärkeitä arvoja.
– Onhan täällä, kylän oman talon yhteydessä, aivan erilainen yhteisöllisyys kuin vaikkapa suuressa taajamassa.
Tätä taloa kiinteistönvälittäjä ei taida olla ensi kädessä myymässä.
Mikael Heinrichs
050 306 2004/mikael.heinrichs@aumedia.fi


Mälö bygdeförening r.f.

  • Talo: Mälö bygdegård, rakennettu 1964
  • Puheenjohtaja: Terhi Nordqvist
  • Jäsenmäärä: alle 100
  • Netissä: malobf.auf.fi