45. Paraisten päivät tarjoavat myös uutta

Tähän mahtuu vielä yksi. Paraisten päivien markkinakoordinaattori Eva Johansson (vas.) ja yrittäjäyhdistyksen puheenjohtaja Tove Hagström katsovat viimeisiä markkinapaikkoja kuntoon. Kuva: Mikael Heinrichs

Paraisten päivien järjestäjät, kaupunki ja Länsi-Turunmaan Yrittäjät, ovat panostaneet yhteistyöhön ja ympäristöön tämän vuoden teemoina.

Ympäristömessuilla neljä järjestäjää

Niin kuin viime vuosina, järjestetään Saariston Ympäristömessut samaan aikaan, mutta tänä vuonna ajatuksena ja toiveena on, että molemmat osapuolet ovat enemmän luonnollisesti yhdessä ja yhteydessä kuin aikaisemmin.

Ympäristömessujen järjestäjinä toimivat yhdessä kaupunki ja Valonia, mutta se saa tänä vuonna myös lisävoimaa Omställning Pargas -liikkeeltä, joka järjestää erilaisia ohjelmapisteitä.

Perjantaina esimerkiksi järjestetään Disco Soup -tapahtuma, missä yhdessä valmistetaan keittoa ylijääneistä raaka-aineista.

– Kaiken kaikkiaan meillä on ollut isompi ryhmä kuin aikaisemmin kasaamassa tämän vuoden ohjelmaa, kertoo Länsi-Turunmaan yrittäjien puheenjohtaja Tove Hagström.

Nygrén, Hagström ja Herlin puhuvat

Vuoden markkinatapahtuma on epävirallisten tietojen mukaan järjestyksessään 45:s.

Paraisten päivät alkavat kuten aiemminkin lasten paraatilla – tänä vuonna ympäristöteemalla – joka lähtee liikkeelle parkkipaikalta Bantiksen takaa ja kulkee pitkin Rantatietä ja Kauppiaskatua Ahosen kulmalle. Siellä pitävät kaupunginjohtaja Patrik Nygrén ja Hagström avajaispuheet. Ympäristömessut avaa kello 11 Ilkka Herlin ja sen jälkeen julkistetaan vuoden ympäristöteko.

– Yksi ympäristömessujen uutuuksista on tulevaisuuslava ja tulevaisuusteltta, missä lauantain aikana järjestetään erilaisia esityksiä ja työpajoja, kertoo Hagström.

Yksi esiintyjistä on ruotsalainen ympäristöaktiivi Stefan Sundström, joka tulee esittämään musiikkia ja samalla kertoo uusimmasta kirjastaan ”Stefans lilla svarta – Bokashi, biokol och bakterier”.

– Lapsille on myös paljon ohjelmaa. tivoli ja poniratsastusta ja lauantaina kello 10 alkaen Axolta lähtee liikkeelle hevosten paraati, sanoo Hagström.

Johansson koordinoi kokonaisuutta

Tapahtumakoordinaattorina toimiva Eva Johansson muistuttaa, että jäljellä on vielä muutama pienempi markkinapaikka, jos joku vielä haluaa mukaan.

Viime hetken valmisteluja. Puhelin käy kuumana kun Eva Johansson (oik.) ottaa vastaan ilmoittautumisia. Vasemmalla yrittäjäyhdistyksen puheenjohtaja Tove Hagström. Kuva: Mikael Heinrichs

– Tänä vuonna olemme ensimmäistä kertaa kokeilleet markkinapaikkojen varaamisessa Lyytiä ja olemme olleet järjestelmään todella tyytyväisiä. Paraisten päivät on sopiva yhdistelmä paikallisia yrityksiä ja ilmiöitä yhdessä normaalien markkinajuttujen kanssa, painottavat Hagströn ja Johansson, joka haluaa korostaa, että tapahtuma – kuten myös Skäri Open – haluaa korostaa sitä hienoutta mitä Paraisilla on.

Magnus Sundman ja Sam Fröjdö toimivat tapahtuman kuuluttajina.

Paraislaissuosikki tekee paluun

Perjantaina kello 15 tekee vanha paraislaissuosikki eräänlaisen mini-comebackin, kun leikkisät olympialaiset järjestetään vierasvenesatamassa. Lajeja on kolme: viesti, saappaanheitto ja – aivan oikein – köydenveto.

Siltikään suntin yli käytävää köydenvetokilpailua ei järjestetä niin kuin aiemmin?
– Valitettavasti ei, sitä ei voida järjestää lupakäytännöstä johtuen, sanoo Hagström.

Perjantai päätetään kello 19 Ahosen kulmalla Sunplugged-konsertilla esiintyjinään Sam Fröjdö ja Karma Bucket.

Retroautojen paraati

Lauantaina on myös retroautojen paraati, missä sadat vanhat autot kokoontuvat juhlimaan kansallista museoajoneuvopäivää. Autot kokoontuvat kello 9 Bantiksen kentälle (Skräbbölentien, Koulukadun ja Sarlininkadun välissä), missä yleisö voi ihailla klassikkoautoja.

– Me yhdistyksessä toivomme, että paikalle tulee amerikkalaisia dollarihymyjä, eurooppalaisia retroautoja ja vanhoja itäautoja. Moottoripyörät, mopot ja kuorma-autot ovat myös tervetulleita.

Ajoneuvojen ei tarvitse olla huippukunnossa, on myös mielenkiintoista nähdä puolivalmiita projekteja. Kaikki ovat tervetulleita, sekä Paraisilta, muualta Turunmaalta ja muilta lähipaikkakunnilta ja kauempaakin, sanoo Paraisten Retroautojen puheenjohtaja Staffan Sundström.

Toiveena on, että vuodelta 1919 oleva T-Ford yhdessä vuoden 1928 Studbakerin kanssa ja yhdessä vanhojen museoautojen kanssa tulevat toimimaan vetonauloina. Sata vuotta vanhan T-Fordin mukaantulo riippuu säästä.

Viime vuonna arviolta 2 000 ihmistä kävi tutustumassa autonäyttelyyn. Itse paraati starttaa kello 13.30 kulkien läpi Paraisten keskustan ja sitä vetää Paraisten VPK:n Fordson B-paloauto vuodelta 1934. Ajoneuvot kulkevat noin 6 kilometrin matkan ja palaavat samaan paikkaan.

Jalkapalloa tuutin täydeltä

Lisäksi lauantaina pelataan nappula- ja juniorijoukkueiden ÅU-cup – kymmenen vuoden tauon jälkeen – sekä tuplaottelut Pajbackassa, kun Piffenin naiset kohtaavat IFK Mariehamnin ja miehet ÅIFK:n.

Markkinakoordinaattori Eva Johanssoniin voi ottaa yhteyttä sähköpostitse paraistenpaivat@gmail.com.

Pihakirppisralliin 90 pihaa

Sunnuntaina Paraisten päivien jälkeen järjestetään kahdeksas pihakirppisralli alkaen kello 10, kun ensimmäiset pihat taajaman ulkopuolella avataan ja se kestää kello 17 asti, jolloin viimeiset pihat keskustassa suljetaan.

– Tämän vuoden karttoja voi jo nyt noutaa kirjastosta, kaupungintalon infotiskiltä ja Paraisten keskustan kaupoista, kertoo järjestäjä Lasse Anderson.

Mikael Heinrichs
050-306 2004/mikael.heinrichs@aumedia.fi
käännös Timo Järvenpää

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi

Kaikkien, jotka kommentoivat PK:n nettijuttuja, odotetaan tekevän sen asiallisesti ja omalla nimellään. Kommentin allekirjoitus sekä omalla etu- että sukunimellä, kiitos.


*