Akkainillalle jännittävä päätös

Sosiaalinen kuoro.  Kuoron johtaja Anna Johnson (oik.) ja Oscar sekä Paula Gratschev painottavat myös kuorotoiminnan sosiaalista puolta. Kuva: Mikael Heinrichs.
Sosiaalinen kuoro. Kuoron johtaja Anna Johnson (oik.) ja Oscar sekä Paula Gratschev painottavat myös kuorotoiminnan sosiaalista puolta. Kuva: Mikael Heinrichs.
Kuoro on valmistellut konserttia noin vuoden ajan ja se kuullaan ainakin kahdesti. Ensi torstaina kuoro esiintyy Paraisilla ja lauantaina 10. lokakuuta Pyhän Henrikin ekumeenisessa taidekappelissa Turun Hirvensalossa.
– Konsertin teemana on suomalainen ja suomenkielinen musiikki, joka koskettaa. Naiset, naisten elämä ja kohtalot sekä luonto voimanlähteenä ovat konsertin eräänlaisia tukipilareita, kertoo kuoron johtaja Anna Johnson.
Kuoron jäsen Paula Gratschev kuvailee tulevaa konserttia haastavana ja mielenkiintoisena, sekä kuorossa esiintyvien että yleisön kannalta.
Paraisten konsertti alkaa hieman tavanomaista myöhemmin, eli vasta kello 20, juuri samalle päivälle osuvan Akkainillan johdosta. Kyse on kaikesta huolimatta yhteensattumasta, kuoro ei tietoisesti lähtenyt hakemaan synergioita kauppiaiden tapahtumasta joka järjestetään samana päivänä.
– Emme tietenkään halunneet kilpailla liikkeiden kanssa, vaan toivomme tämän olevan molemmille tahoille hyvä juttu, Gratschev sanoo.
– Ja kyllä miestenkin sopii tulla paikalle kuuntelemaan meitä, hän nauraa.

Tämä on erityisesti suomenkieliselle yleisölle hyvä tilaisuus tutustua meidän toimintaamme.

Viimeistään siinä vaiheessa kun Johnson kertoo kuorolaisten myös näyttelevän laulamisen ohella, varmistuu että kyseessä on todellakin hieman erilainen konsertti.
– Taustalla on tunteista kumpuava koreografia, skaala ulottuu aina hersyvästä ilosta paniikkiin ja raskaaseen angstiin. Tietenkään unohtamatta pilkettä silmäkulmassa ja huumoria, Johnson kertoo.
Illan aikana tullaan toki kuulemaan myös perinteisempää kuoromusiikkia, luvassa on sopiva sekoitus kumpaakin.
– Mitään niin modernia ettei sitä ymmärtäisi ei ole luvassa, molemmat naiset vakuuttavat.
Kuoro haluaa haastaa itseään ja koetella rajojaan. Sitoutumisesta ei ole puutetta, sillä Johnsonin mukaan kuorolle voi ehdottaa mitä tahansa ja yleensä heidät saa myös mukaansa.
Tämän konsertin myötä kuoro toivoo löytävänsä uuttakin yleisöä, sillä merkittävä osa nyt esitettävästä musiikista on suomenkielistä.
– Tämä on erityisesti suomenkieliselle yleisölle hyvä tilaisuus tutustua meidän toimintaamme, naiset toteavat.
Jos jollakin on ennakkoluuloja naiskuorotoiminnasta, ne murenevat viimeistään tämän konsertin myötä.
Konsertin pääosassa on Suden aika -niminen teos, jonka on säveltänyt Tellu Turkka-Saari (ent. Virkkala). Monet kuorot ovat esittäneet otteita teoksesta, joka kertoo naiskohtaloista ja vapautumisesta kahleista. Tunneskaala on laaja.
Kuoro pyrkii esiintymäään suurempien projektien merkeissä suuurin piirtein joka toinen vuosi. Kaksi vuotta sitten oli vuorossa 45-vuotisjuhlakonsertti ja seuraavaksi onkin vuorossa 50-vuotisjuhlakonsertin valmistelut.
– Joten nyt on sopiva tilaisuus tulla mukaan kuoron toimintaan mikäli kiinnostusta löytyy. Kuorolla on tällä hetkellä noin 30 aktiivijäsentä ja ikähaitari on 25 vuodesta noin 80 ikävuoteen, Johnson kertoo.
Jotta yhteensattumia olisi riittävästi, kuoron Turun esiintyminen osuu Aleksis Kiven päivälle, eli 10. lokakuuta. Esiintymispaikkakin on hieman erilainen, sillä konserttipaikkana toimii Hirvensalossa sijaitseva Pyhän Henrikin ekumeeninen taidekappeli.
– Tila on kerrassaan upea ja akustiikaltaan myös hieno. Vaikka tila on suhteellisen pieni, se on myös yleisölle todella mielenkiintoinen. Jo tila sinällään on kokemus, Johnson sanoo.
Seuraava suurempi projekti onkin sitten perinteinen kuorojen yhteinen joulukonsertti Paraisilla.
Ensi torstain konsertti VPK:n talolla on kestoltaan reilun tunnin pituinen. Taukoa ei ole, mutta konsertin alla kaikille lipun lunastaneille on tarjolla lasillinen alkoholitonta siideriä ja konvehti.
Mikael Heinrichs
050 306 2004/mikael.heinrichs@aumedia.fi