Älä jää näkymättömäksi

Kuva: Liikenneturva
Kuva: Liikenneturva
Syksy on ollut pitkään lämmin ja aurinkoinen, mutta illat pimenevät jälleen väistämättä. Paraisilla uusitaan katuvalaistusta muun muassa Kalkkitiellä ja valojen toimintaa tarkistetaan muilla katuosuuksilla. Valo lisää turvallisuutta, myös liikenteessä.
Hieman syrjemmällä ja haja-asutusalueella tievaloja on kuitenkin vähemmän, jos lainkaan. Niinpä teillä liikkuvat jalankulkijat, lenkkeilijät tai koiranulkoiluttajat voivat jäädä havaitsematta, jos ovat unohtaneet heijastimen.
Parhaiten jalankulkijan ja myös pyöräilijän tekee näkyväksi heijastinliivi. Huomioliivejä on saatavana myös koirille samoin kuin heijastavia pantoja ja talutushihnoja. Myös hevosille on tarjolla heijastavia loimia.

Laki velvoittaa heijastimen käyttöön pimeällä liikuttaessa. Heijastimen puuttumisesta ei kuitenkaan rangaista.

Heijastimia jaetaan usein ilmaiseksi ja niitä kannattaakin kiinnittää mieluiten kaksin kappalein ulkovaatteisiin, laukkuihin ja reppuihin. Lasten ulkovaatteissa on usein heijastinnauhaa ja päiväkodeissa heijastinliivin käyttö on itsestäänselvää.
Halutessaan voi hankkia myös designheijastimia. Olipa heijastin sitten vaikka suosikkisarjakuvan hahmo tai marketin kassalta hankittu perusheijastin, on tärkeää että se täyttää heijastimelle asetetut vaatimukset eli siitä löytyy merkintä CE-hyväksytty.
Suomessa sekä Liikenneturva että Autoliitto ovat kampanjoineet heijastimien käytön puolesta ja tänä syksynä myös kansainvälinen autoliitto FIA on aloittanut erityisesti lapsille suunnatun kampanjan eri puolilla Eurooppaa. Kansainvälistä heijastinkampanjaa voi seurata sosiaalisessa mediassa aihetunnisteella #StayBright.
Kampanjan tiimoilta muistutetaan myös että autoilija muuttuu jalankulkijaksi autosta noustessaan. Heijastin pitää olla siis mukana autossakin. Autossa on hyvä pitää lisäksi taskulamppua ja heijastinliiviä, jos matkalla sattuu vaikka jotain odottamatonta.
Syyskuun alussa Varsinais-Suomessa sattui vakava liikenneonnettomuus kun auto törmäsi pimeässä polkupyöräilijään. Tapahtumahetkellä puolen yön maissa tieosuus oli erittäin pimeä eikä pyöräilijällä ollut pyörässään valaisinta.
Heijastin tai heijastinliivi moninkertaistaa tielläliikkujan näkyvyyden. Laki velvoittaa heijastimen käyttöön pimeällä liikuttaessa. Heijastimen puuttumisesta ei kuitenkaan rangaista.
Leena Lehtonen
040 563 8717/leena.lehtonen@aumedia.fi