Alakoululaisille EU-tuella hedelmä päivässä

Koululaisille on helmikuun aikana ollut tarjolla muun muassa omenoita, mutta myös banaaneja, mandariineja ja klementtiinejä. Arkistokuva

Paraisten alakoululaiset ovat helmikuun alusta lähtien saaneet koulupäivän aikana nauttia välipalahedelmiä.

Euroopan Unionilla on käynnissä kouluhedelmäprojekti, jota kokeillaan parhaillaan myös Paraisilla. Kokeilussa ovat mukana Koivuhaan koulu, Malmin koulu, Skräbbölen koulu, Kirjalan koulu, Nilsbyn koulu ja Sunnanbergin koulu.

– Kyseessä samanlainen hanke kuin EU:n koulumaitohankekin ja sen avulla tarjotaan jokaiselle koululaiselle yksi hedelmä päivässä. EU tukee projektia 75 prosenttisesti ja se kestää aina huhtikuun loppuun asti, kertoo Paraisten suomenkielisen opetuksen koulutuspäällikkö Katriina Sulonen.

Tavoitteena paremmat ruokailutottumukset

EU:n kouluhedelmä-, -vihannes- ja -maitojärjestelmän tavoitteena on parantaa lasten ruokailutottumuksia. Epäterveellinen ruokavalio yhdistyneenä vähäiseen liikuntaan johtaa lihavuuteen. Siksi

EU haluaa edistää terveellisiä ruokatottumuksia ja elämäntapoja lasten keskuudessa.

– Palaute oppilailta on ollut todella positiivista. Olemme toteuttaneet tämän yhdessä oppilaskunnan hallituksen kanssa ja jokainen luokka saa esimerkiksi itsenäisesti päättää, missä vaiheessa päivää he hedelmänsä nauttivat, sanoo Koivuhaan koulun rehtori Merja Huvila.

Vanhemmat ja lapset tyytyväisiä

Huvila sanoo myös, että oppilaiden huoltajilta on myös tullut kiitosta.

– Monet huoltajat ovat sanoneet, että nyt ei ole ollut tarvetta laittaa pitkän koulupäivään mukaan eväitä, kun nämä hedelmät korvaavat sen. Tämä projekti on auttanut meitä myös puhumaan lasten kanssa kierrättämisestä ja ruokahävikistä, eikä esimerkiksi tässä helmikuun aikana ole mistään löytynyt mandariinin tai muiden hedelmien kuoria väärästä paikasta.

Tässä vaiheessa oppilaille tarjolla olleisiin hedelmiin on kuulunut banaaneja, omenoita, mandariineja ja klementiinejä.

– Jos projekti syksyllä jatkuu, on tarkoituksena hankkia myös eri hedelmiä. Puhetta on myös ollut siitä, että syksyllä projekti laajenisi myös yläkouluihin ja saaristoalueen kouluihin. Sitä on mahdollista laajentaa myös varhaiskasvatukseen, mutta paperityötä se vaatii melkoisen määrän, ennen kuin se toteutuu, joten katsotaan nyt vielä, sanoo Sulonen.

Paraisten hedelmäkokeilun hedelmät toimittaa Kimmon Tukku ja vaikka Kaarea ei ole kokeilussa mukana, on yhteistyö heidän kanssaan tässäkin asiassa toiminut Sulosen mukaan hyvin.

Timo Järvenpää
0400-242 131/timo.jarvenpaa@aumedia.fi

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi

Kaikkien, jotka kommentoivat PK:n nettijuttuja, odotetaan tekevän sen asiallisesti ja omalla nimellään. Kommentin allekirjoitus sekä omalla etu- että sukunimellä, kiitos.


*