Aluehallintovirastolla on paljon huomautettavaa

Kaupungintalo. Arkistokuva.
Kahden viimeisen vuoden aikana Aluehallintovirasto on antanut yli 100 toimenpidevelvoitetta erilaisten epäkohtien korjaamiseksi Paraisten kaupungin alaisilla työpaikoilla.
Aluehallintoviraston työsuojeluyksikön osastopäällikkö Jukka Polarin mukaan lukumäärä on aivan omaa luokkaansa Paraisten kokoisessa kaupungissa.
– Emme tee vastaavaa määrää tarkastuksia ja valvontatoimenpiteitä missään muualla. Valitettavasti asioita ei hoideta oikealla tavalla Paraisilla.
Tarkastuksissa voi olla kyse todella vaihtelevista asioista, kuten huonosta sisäilmasta neulojen käsittelyyn vanhustenhuollon piirissä ja työturvallisuusasioihin.
Viime aikoina pinnalle ovat erityisesti nousseet viihtyisyyteen ja työilmapiiriin liittyvät asiat.
Perheyksikköön tehdyssä tarkastuksessa marraskuussa Aluehallintovirasto toteaa työpaikalla tapahtuvan häirintää, joka vaikuttaa työntekijöiden terveyteen ja hyvinvointiin.
Psykososiaalinen kuormitus on pahentunut ja tilanne työpaikalla on ilmiselvästi lainvastainen, Aluehallintovirasto toteaa raportissaan. Työnantajan on viimeistään 30. huhtikuuta mennessä ratkaistava tilanne ja ryhdyttävä sellaisiin toimenpiteisiin, jotka saavat lainvastaisen tilanteen purkautumaan, Aluehallintovirasto vaatii.
– Johtajuudessa vaikuttaa olevan puutteita, Polari sanoo.
Aluehallintovirastolla on myös mahdollisuus lisätä vaatimusten painoarvoa sakon uhalla. Viimeistään silloin on yleensä alkanut tapahtumaan asioita, Polari toteaa.
– Muutamien tapausten kohdalla vasta sakon uhka on saanut toimenpiteitä aikaiseksi.
Samaan aikaan lastensuojelun kriisi eskaloituu entisestään. Myös viimeinen neljästä sosiaalityöntekijästä on nyt irtisanoutunut ja paine kaupungin johdon suuntaan kasvaa.
Entiset työntekijät kertovat kiusaamisesta, häirinnästä ja epäpätevyydestä sekä lastensuojelun että aikuissosiaalityön puolella.
Lue myös:

Kim Lund, Mikael Heinrichs
050-306 2004/mikael.heinrichs@aumedia.fi