Asiointipiste palvelee paikallisia ja matkailijoita

Entiset työtoverit. Eläkkeellä oleva asiakasneuvoja Kirsti Mecklin keskellä, sivuilla Ingeborg Isaksson ja Jeanette Sandholm maistraatista. Kuva: Leena Lehtonen.
Entiset työtoverit. Eläkkeellä oleva asiakasneuvoja Kirsti Mecklin keskellä, sivuilla Ingeborg Isaksson ja Jeanette Sandholm maistraatista. Kuva: Leena Lehtonen.
 
Paraisten kaupungintalolla tarjottiin eilen aamupäivällä kakkukahvit kun asiakaspalvelupiste täytti vuoden. Asiointipisteestä kuntalaiset saavat eri viranomaisten palveluja. Asioita voi hoitaa Kelan, poliisin lupahallinnon, verohallinnon, maistraatin, TE-toimiston sekä kunnan kanssa.
Asiointipisteen tarjontaa täydentää etäpalvelu, jossa voi asioida viranomaisen asiantuntijan kanssa verkkoyhteyden avulla.
– Kuukausittain viranomaisasioita on noin viisisataa, kertoo kaupungin tiedotuspäällikkö Anne-Maarit Itänen.
Kesäkaudella matkailijoiden osuus on vastaavasti 250-300 yhteydenottoa kuukaudessa.
– Onhan tämä ollut vähän haikeaa ja kaipaan entistä työpaikkaani, kertoo Kirsti Mecklin. Hän jäi asiakasneuvojan työstä virallisesti eläkkeelle 1. elokuuta, mutta lopetti jo huhtikuun lopulla.
– Asiointipisteen aloittaminen Paraisilla merkitsi uusia ja todella hienoja työtehtäviä. Joskus tuli myös vaikeampia kysymyksiä, joihin ei voinut vastata suoralta kädeltä vaan asia piti ensin selvittää. Tässä työssä ei voi vastata asiakkaalle, että en tiedä.
Kirsti Mecklinin sanoihin yhtyy asiointipisteessä työskentelevä, matkailun asiantuntija Martti Nilsson.
– Ei todellakaan voi sanoa että en tiedä tai en osaa vastata, vaan asiasta otetaan selvää.
Kun PK käy asiointipisteessä kysytään puhelimitse täkykalastuksesta ja sen mahdollisesti vaatimista luvista.
Onko ollut hankalia kysymyksiä?
– Yksi esimerkki on ollut selvittää missä Paraisilla on eräs harvinainen perhonen, joka haluttiin valokuvata. Silloin kysymykseen saatiin vastaus kaupungin henkilökuntaan kuuluvalta perhos-asiantuntijalta.
Asiointipiste on kunnan ylläpitämä asiakaspalvelupiste, jota kokeillaan nyt viidessä kunnassa. Paraisten lisäksi mukana ovat Oulu, Mikkeli, Saarijärvi ja Pelkosenniemi.
Leena Lehtonen
040 563 8717/leena.lehtonen@aumedia.fi